U trendu

Suludi razlog zašto Japanke ne smeju da nose naočare na posao

Japanska pravila ponašanja mnogima su neobična, ali kada posećujete tu zemlju, svakako ih se treba pridržavati, koliko god nama nemaju smisla. Na primer, jedno pravilo Japana nedavno je šokiralo svet, a prema njemu Japanke ne smeju da nose naočare za vid na poslu, naročito ako rade u robnim kućama i aviokompanijama, prenosi Express.hr.

Navodno je razlog za to što s naočarima izgledaju previše hladno i nepristupačno, one im skrivaju šminku, a i „ne idu uz tradicionalnu odeću“.

Tema je na društvenim mrežama izazvala žestoku raspravu o oblačenju ženama na radnom mestu. O ovoj je temi pisao i Business Insider, ističući da kompanije u raznim japanskim industrijama zabranjuju zaposlenima nošenje naočara.

Kompanije su, pak, kao razlog navele bezbednosne razloge kada se radi o radnicama u aviokompanijama, a kada su posredi bile radnice u sektoru lepote i kozmetike, navodno su navele da se kod onih koje nose naočare ne vidi dobro šminka.

– Razlozi zbog kojih žene u Japanu ne bi smele da nose naočare na radnom mestu zaista su besmisleni. Zapravo je reč o rodnom pitanju i sve je to zapravo vrlo diskriminišuće – kaže profesorka sociologije na Univerzitetu u Kjotu, Kumiko Nemoto.

To seksističko pravilo samo je jedan od primera „uvrnutog“ bontona Japana.

Foto: OiMaxCC BY 2.0

Naočare ne, ali potpetice obavezno!

Jedna 20-godišnja Japanka, koja je odlučila da ostane anonimna, radi kao recepcionistkinja u glavnoj robnoj kući, gde joj je zabranjeno nošenje naočara.

– Rečeno mi je da ne smem da nosim naočare jer to ne izgleda ženstveno – otkrila je.

Zbog toga ona mora da 12 sati dnevno nosi sočiva, osam sati koliko radi, a ostatak vremena provodi u putovanju do posla i kuće. Oči su joj užasno iziritirane od suvoće, zbog čega je besna na svoje poslodavce.

Na poslu nosi uniformu, koja se sastoji od haljine i cipela koje plaća kompanija, a potpetice od 5 centimetara za većinu su žena obavezan „dress code“ u Japanu.

Velik broj firmi reguliše i druge stvari što se tiče izgleda žena, na primer one ne smeju da nose senku za oči sa šljokicama ili tamnu šminku, zabranjene su ekstenzije trepavica, a čak postoji i odredba za poželjnu boju kose. Naime, ako je kosa obojena presvetlo, postoje velike šanse ukora od strane menadžera.

Što još žene ne smeju

Iako je Japan navodno prošao kroz revoluciju emancipacije, postoje stvari u kojima je gotovo nemoguće iskoreniti seksizam.

Sumo udruženje navodi da viševekovna tradicija ženama ne dopušta učestvovanje u sumo ritualima, a po njima bi menjanje te tradicije predstavljalo nepoštovanje predaka. Usprkos postojanju ženskog suma od 18. vrka, poznatog kao onnazumo, ovoj ženskoj verziji rvanja zabranjeno je sticanje profesionalnog statusa.

Planina Omine, koja se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, pri svom vrhu, kod prolaza hrama Omine, donosi svojim hodočasnicima zanimljivo obaveštenje na kome piše da je ženama zabranjen prolaz zbog religijske tradicije.

Kapsula hoteli i suši restorani su muško područje

Navedeni razlog zabrane odsedanja žena u ‘kapsula hotelima‘ jeste činjenica da su oni prvenstveno usmereni ka poslovnim muškarcima. Međutim, danas postoji nekoliko hotela ovog tipa koji odobravaju odsedanje ženama. Ipak, u 99 posto slučajeva žene neće dobiti smeštaj u ‘kapsula hotelu’.

U svetu suši chefova, žene ne mogu pronaći svoje mesto zbog ustaljenog mišljenja da ženske ruke imaju povišenu temperaturu koja može naštetiti ukusu sušija. Ovaj problem česta je tema u engleskim medijima, a u Americi ga proglašavaju urbanim mitom. Ali, činjenica je da u Japanu ovaj posao još uvek smatraju muškim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.