U trendu

Suosnivač fondacije „Životi crnaca su važni“ podnela ostavku

VAŠINGTON – Suonivač fondacije „Životi crnaca su važni“ (BLM), Afroamerikanka Patris Kalors (37), podnela je ostavku i rekla da se povlači iz fondacije, ali ne zbog „pokušaja desničara da je diskredituju“.

Njene finansijske aktivnosti su došle u žizu javnosti prošlog meseca nakon što se saznalo da je vlasnik četiri kuće, javio je danas BBC.

Haštag #BlackLivesMatter je počeo da se pojavljuje 2013. godine i od tada je postao globalni pokret.

Patris Kalors je rekla da će napustiti globalnu mrežu ove fondacije i da će se fokusirati na svoju narednu knjigu „Priručnik abolicioniste“, kao i televizijskom govoru s kompanijom „Vorner Bros“ o životima Afroamerikanaca.

„Znajući da je vode pametni, iskusni i posvećeni ljudi, znam da će fondacija ostati u dobrim rukama. Cilj ostaje isti – iskoreniti belu supremaciju i izgraditi institucije koje afirmišu život“, navela je Kalorsova u saopštenju.

Ona je rekla za AP da je planirala ostavku više od godinu dana i da nije povezana s tvrdnjama da je zloupotrebila donacije kako bi uvećala lično bogatstvo.

Nema dokaza da je uradila tako nešto.

„Desničari su pokušali da me diskredituju, a ja ne radim po principu šta desničari misle o meni“, rekla je Patris Kalors.

Fondacija BLM je za AP u februaru rekla da je sakupila 90 miliona dolara nakon protesta zbog ubistva DŽordža Flojda u Mineapolisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.