U trendu

„Superutorak“ – najvaĹžniji dan za Trampa i Klintonovu

U SAD se danas odrzava najmasovnije glasanje na unutarstranačkim izborima republikanaca i demokrata, poznato kao „Superutorak“, tokom kojeg će se izjasniti birači u 12 američkih saveznih drĹžava i jednoj teritoriji.

Kako navodi Si-En-En, potencijalni kandidati za šefa Bele kuće iz redova Republikanske partije bore se za 595, a iz Demokratske partije za poverenje 865 stranačkih delegata, koji dolaze iz Alabame, Aljaske, Američke Samoe, Arkanzasa, Kolorada, Džordžije, Masačusetsa, Minesote, Oklahome, Tenesija, Teksasa, Vermonta i Virdžinije.

Da bi republikanski kandidat osigurao predsedničku nominaciju i učestovao na novembarskim izborima potrebno je da ima podrĹĄku ukupno 1.237, a kod demokrata 2.383. delegata. Nakon februarskih izjaĹĄnjavanja u četiri savezne drĹžave kod republikanaca vodi Donald Tramp, a kod demokrata Hilari Klinton i njima bi „Superutorak“ mogao da bude najvaĹžniji dan u ovom izbornom nadmetanju.

JučeraĹĄnje istraĹživanje koje je naručio Si-En-En pokazalo je da bi, u slučaju da se već danas odrĹže izbori za Belu kuću i Klintonova i njen demokratski rival Berni Sanders lako pobedili Trampa, a da bi bivĹĄa drĹžavna sekretarka SAD teĹže izaĹĄla na kraj sa Trampovim stranačkim rivalima – senatorom sa Floride Markom Rubiom i teksaĹĄkim senatorom Tedom Kruzom.

Ĺ to se tiče stranačkih trka, i Tramp i Klintonova su uoči „Superutorka“ dominirali u anketi, pa se tako za Trampa izjasnilo čak 49 odsto republikanskih ispitanika – 30 odsto viĹĄe nego za Rubija kao prvog pratioca. Kod demokrata Klintonova je imala 55 odsto podrĹĄke u odnosu na Sandersovih 38 odsto.

Iaki je praktično Trampova celokupna kampanja bila dobrim delom zasnovana na medijskom spektaklu i brojnim kontrovernim izjavama, poslednjih nekoliko dana pred „Superutorak“ on je posebno bio u fokusu zbog podrĹĄke koju je dobio od Dejvida Đuka, bivĹĄeg vođe Kju Kluks Klana. Tramp se već par puta neformalno izjasnio da se odriče te podrĹĄke, ali to nije učinio i u Ĺživom TV prenosu u nedelju, za ĹĄta je okrivio loĹĄe sluĹĄalice zbog kojih nije dobro čuo pitanje.

Rivali iz redova demokrata su ga odmah napali zbog podrĹĄke rasista, a Rubio je kazao da je milijarder i bivĹĄa zvezda rijalitija time dokazao da Trampa „nije moguće birati“ za predsednika.

„BaĹĄ me briga koliko su neispravne sluĹĄalice, reči Kju Kluks Klan se prilično jasno čuju“, kazao je Rubio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.