U trendu

Supruga Medvedčuka moli Putina da pomogne u razmeni supruga

MOSKVA – Oksana Marčenko, supruga ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka pritvorenog u Ukrajini, zamolila je danas predsednika Rusije Vladimira Putina da pomogne u razmeni njenog muža.

„Poštovani Vladimire Vladimiroviču, apelujem na Vas da mi pružite pomoć u razmeni mog supruga, koga su kijevske vlasti nezakonito pritvorile iz političkih razloga. Viktor Medvedčuk je dao saglasnost za razmenu i izručenje Ruskoj Federaciji u slučaju da ukrajinska i ruska strana postignu odgovarajući sporazum“, rekla je ona u video-snimku, koji je danas objavljen, preneo je TAS S.

Marčenko je ranije danas objavila video u kojem se obratila porodicama i prijateljima britanskih državljana, koje su nedavno zarobile ruske snage, da ih razmene za njenog muža.

„U vašoj je moći da zamolite britanskog premijera Borisa DŽonsona da izvrši uticaj na ukrajinsko vođstvo i ostvari puštanje Britanaca, tako da ih razmeni za ukrajinskog opozicionog političara kojeg su uhapsile ukrajinske vlasti, mog supruga Viktora Medvedčuka“, objavila je Marčenko.

Sud u Lavovu je ukrajinskom opozicionom političaru Viktoru Medvedčuku odredio ranije danas pritvor, bez mogućnosti plaćanja kaucije, objavio je ukrajinski portal Strana.

Sud u Lavovu je izmenio restriktivne mere Viktoru Medvedčuku i on je zadržan u pritvoru bez mogućnosti da plati kauciju.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov potvrdio je 12. aprila uveče da je uhapšen poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život Viktor Medvedčuk.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubio trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva „ličnim prijateljem“, a mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.