Supruga ministra „prošetala“ lap-top

BEČ – U istrazi koja je pokrenuta protiv ministra finansija Austrije Gernota Blimela, koji je u žižu interesovanja Tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije došao zbog navodnih finansijskih tokova od kompanije „Novomatik“ Narodnoj partiji Austrije (OVP) čiji je šef bečkog ogranka, pojavila se veoma sumnjiva priča.

Naime, ministar finansija ne poseduje službeni lap-top, jer navodno radi samo preko mobilnog telefona, ali ima zato privatni lapt top, i njega koristi zajedno sa suprugom.

Kada su istražitelji Tužilaštva došli na pretres srana 11. februara i želeli da sa sobom ponesu taj lap-top on je bio van kuće.

Prema pisanju dnevnika „Standard“, supruga ministra finansija je sa lap-topom i bebom krenula u šetnju.

Blimel ju je nazvao kada je u sedištu Tužilaštva informisan o pretresu stana, pre nego što je sa istražiteljima krenuo put njegovog stana.
Prema protokolu Tužilaštva, supruga Blimela je viđena kako u 9.43 napušta stan, u koji su istražitelji sa ministrom došli u 9.50 časova.
Šef kabineta ministra finansija na to je dogovorio susret sa suprugom Blimla i preuzeo lap-top koji je istražnim vlastima predat u 10:36 časova.

Opozicija smatra da je lap-top namerno skrivan, kako bi se izbrisao škakljiv sadržaj, što kabinet ministra odbacuje dodajući da je sam ministar ukazao na postojanje tog računara.

Ekspert za IT Markus Hefele tvrdi da je, u pomenutom roku, moguće izbrisati sav sadržaj jednog lap-topa.

„Kod modernih lap-topova sa ŠD hard diskovima se podaci mogu u roku od par sekundi u potpunosti izbrisati, i nije im moguće rekonstruisati“, upozorio je on, dodajući da za takvu akciju nije potrebno biti profesionalac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.