U trendu

Surovikin: Ruska vojska ce na vreme odvesti civile iz Hersona

MOSKVA – Komandant Združenih snaga Rusije u Ukrajini Sergej Surovikin izjavio je danas da postoje informacije da se Kijev sprema da koristi „zabranjene metode ratovanja u Hersonskoj oblasti“ i da će ruska vojska pravovremeno obezbediti odlazak civila iz Hersona.

Surovikin je za TV kanal „Rusija 24“ govorio i o navodnoj pripremi Kijeva za masovni raketni napad na branu hidroelektrane Kahovskaja, kao i o neselektivnom raketnom i artiljerijskom udaru na grad Herson.

„Pod ovim uslovima, naš primarni zadatak je da sačuvamo živote i zdravlje civila. Stoga će, pre svega, ruska vojska osigurati odlazak stanovništva u sklopu programa raseljavanja koji priprema ruska vlada“, rekao je Surovikin, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da rukovodstvo NATO zahteva od ukrajinske vojske ofanzivne operacije na hersonskom pravcu, bez obzira na žrtve, kako u ukrajinskoj vojsci, tako i među civilnim stanovništvom, istakao je Surovikin.

Te akcije, kako je rekao, „mogu dovesti do uništenja infrastrukture velikog industrijskog centra i velikih žrtava među civilima“.

„Situacija je već danas teška. Svakako, kao što sam već rekao, polazimo od toga da sačuvamo živote civila i našeg vojnog osoblja. Delovaćemo svesno, blagovremeno, ne isključujući donošenje teških odluka“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar