U trendu

Sutra ističe rok za promenu spornih naziva bugarskih klubova u RSM

SKOPLJE – Sutra ističe rok za preimenovanje dva bugarska kluba u Severnoj Makedoniji, što je predviđeno zakonom koji osuđuje propagiranje fašizma.

Promena imena je zatražna od kluba „Car Boris Treći” i kluba „Ivan (Vančo) Mihailov“.

Šef makedonske diplomatije Bujar Osmani razgovarao je danas sa predstavnicima makedonskih Bugara o zahtevu za izmenu naziva pomenutih klubova i smirivanju tenzija nastalih između Skoplja i Sofije, nakon što je 19. januara u Ohridu pretučen sekretar kluba „Car Boris Treći“ Hristijan Pendikov.

Prema izjavi Đorđija Trendafilova, iz Građanske demokratske unije (GDU), koji je danas bio u MIP-u zajedno sa Ljupčom Đorđevskim, predsednikom bitoljskog bugarskog kluba „Ivan (Vančo) Mihailov“, ovaj klub nije podneo zahtev za promenu imena i, kako je kazao, najavili su žalbu višim sudskim instancama u RSM, ali i Strazburu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku, Đorđevski je ponovo iz MIP-a izašao na sporedni izlaz izbegavajući medije.

Na pitanje RSE o sastanku, on je samo kratko prokomentarisao da je protekao u prijateljskoj atmosferi, ali je odbio da iznese više detalja, iako je ranije najavio da nemaju nameru da menjaju ime kluba.

U Ministarstvu spoljnih poslova nije bilo predstavnika kluba „Car Boris Treti“ iz Ohrida, ali se zna da su oni pre nekoliko dana podneli zahtev Centralnom registru za usaglašavanje sa novim Zakonom o udruženjima i fondacijama.

Nakon što su u Makedoniji otvoreni klubovi i udruženja kojaj nose naziv kontroverznih istorijskih ličnosti, Sobranje je usvojilo zakonske amandmane kojima se osuđuje promocija fašizma i nacizma.

Izmenama je predviđeno da ubuduće neće biti moguće registrovati organizacije sa spornim nazivima, po ugledu na dva bugarska saveza i istoimene klubove.

Onima koji nose sporne naziva ranije dat rok od tri meseca za promenu, koji ističe sutra.

Ukoliko po isteku roka nazivi ne budu izmenjeni, klubovi bi trebalo da budu izbrisani iz Centralnog registra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.