U trendu

Sutra počinje najveći sajam vojne opreme u Abu Dabiju

ABU DABI, 19.februar ( TANJUG) – Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara biće domaćini šesnaestog Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ i sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe „NAVDEX 2023“, koji se održava pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE.

„IDEX 2023“ i „NAVDEX 2023“ su najveći događaji te vrste u svetu, u okviru kojeg se prikazuju najnovije inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane, kao i najnovije tehnologije i oprema koji su razvili odbrambeni sektori širom sveta.

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati će biti predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora. Učestvovaće 1350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 start -up kompanije iz 25 zemalja, najavili su organizatori.

Događaju će prisustvovati 350 visokih delegacija iz celog sveta, kao i mnogobrojni lideri, zvaničnici iz međunarodnih odbrambenih i bezbednosnih kompanija i stručnjaci iz celog sveta. Organizatori procenjuju da će biti više od 130.000 posetilaca, čime će se oboriti rekord prethodnog izdanja sajma.

Više od trideset zemalja imaće svoje nacionalne paviljone, a tradicionalno, najveći paviljon imaće Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je odmah iza njih Turska.

Na jednoj od najvećih i najznačajnijih izložbi, i Srbija će imati nacionalni paviljon u okviru kojeg će ,između ostalog, biti predstavljene makete oklopnog vozila „Lazara“ i „Miloša“, samohodna haubica „Nora“, višecevni raketni sistem „Tamnava“, pešadijsko naoružanje i minobacačka municija različitog kalibra, municija malog, srednjeg i velikog kalibra za različite kopnene i vazduhoplovne platforme, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema. Osim dostignuća integratora domaće odbrambene industrije „Jugoimporta – SDPR“, biće izloženi i proizvodi ostalih domaćih kompanija.

Kada je reč o pomorskoj ratnoj izložbi pod nazivom „NAVDEX 2023″, prostiraće se na 57.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Najavljeno je da će Pakistan, Bahrein, Velika Britanija, Italija, Kina, Kuvajt, Indija i Ujedinjenih Arapski Emirati, u lukama ADNEC i Zayed, predstaviti svoja plovila za ratnu mornaricu i obalsku stražu.

Na ovogodišnjem izdanju sajma, biće održano i petnaest panel sesija, tokom koje će učesnici diskutovati o brojnim vitalnim temama, između ostalog i o inovativnim tehnologijama i rešenjima u odbrambenoj industriji.

Inače, dan uoči sajma se održava Međunarodna odbrambena konferencija pod nazivom “ Prilagođavanje, istraživanje, transformacija: ponovno zamišljanje bezbednosti, društva i ljudskog iskustva u doba poremećaja“ u poslovnom centru Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija.

Konferencija se sastoji iz četiri segmenta, koji se bave društvenim i ekonomskim uticajima, uticajem novih tehnologija na moderne operacije i budućnost ratovanja, upravljanjem ljudskim kapitalom. Najavljeno je prisustvo 1.800 učesnika, među kojima je veliki broj svetskih lidera i visokih zvaničnika iz sektora odbrane iz celog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar