najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Švajcarci odbili predlog o proterivanju stranaca

Preliminarne projekcije sa biračkih mesta pokazuju da su švajcarski glasači, koji se danas izjašnjavaju na referendumu, odbili predlog nacionalističke Narodne partije, koji bi omogućio automatsku deportaciju stranaca koji počine čak i prekršaj.

Prema predvidjanjima Političke istraživačke grupe iz Berna većina Švajcaraca glasala je protiv predloga o proterivanju stranaca.

Javnost u Švajcarskoj se više puta u poslednjih nekoliko godina izjašnjavala o pooštravanju zakona o migrantima i lakšoj deportaciji stranaca koji počine neko krivično delo u toj zemlji.

Desno orijentisana Narodna partija predložila je referendum smatrajući da se nije postiglo dovoljno u proteklim godinama u pooštravanju mera protiv stranaca.

Oni se zalažu za direktno proterivanje stranaca koji na teritoriji Švajcarske počine teška krivična dela, kao što je ubistvo ili silovanje, ali i za lakše zločine ako su počinjeni dva puta u deset godina.

Kritičari su rekli da bi mere mogle nepravedno da stigmatizuju strance, ali desničarska partija insistira na izražavanju narodne volje o tom pitanju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike