U trendu

Ć vajcarci sutra glasaju o zabrani burke

CIRIH – U Ć vajcarskoj se sutra odrĆŸava referendum o zabrani pokrivanja lica ĆŸena u javnosti, a poznavaoci prilika ukazuju da bi ishod mogao biti neizvestan.

Građani će se zapravo načelno izjasniti o zabrani pokrivanja lica ơto obuhvata i recimo maskiranje tokom demonstracija. Ali to je u raspravi sporedna stvar. Sve se vrti oko nikaba, burke i drugih pokrova za lice koje nose neke muslimanke.

„U drugim zemljama je radikalni islam napredniji, ali i kod nas je počeo da puĆŸe. Ako to ne ĆŸelimo, onda moramo jasno da se postavimo i to reguliĆĄemo na samom početku“, kaĆŸe Valter Vobman iz Ć vajcarske narodne stranke koji je pokrenuo inicijativu za referebdunm.

On je pre jedanaest godina već imao uspeha sa inicijativom da se zabrani gradnja novih minareta.

„Ugnjetavanje ĆŸena nema ĆĄta da traĆŸi u naĆĄem druĆĄtvu i zato smo i pokrenuli inicijativu. Kod nas ĆŸene pokazuju lice. To je znak naĆĄeg slobodnog, demokratskog druĆĄtvenog poretka“, dodaje Vobman za Dojče vele.

Međutim, ơvajcarska Savezna vlada i velika većina u parlamentu u Bernu to vide drugačije. Oni preporučuju glasanje protiv zabrane pokrivanja.

Karin Keler-Zuter, koja vodi resor pravosuđa i policije, kaĆŸe da je pokrivanje lica marginalni fenomen. Navodi da u celoj zemlji ima jedva tridesetak ĆŸena koje nose burku, a da su ostale turistkinje koje kratko borave u Ć vajcarskoj.

„Zabrana pokrivanja ne nudi nikakvu zaơtitu od ekstremizma ili terorizma. Za to postoje efikasniji instrumenti“, dodaje Keler-Zuter. Podseća da je parlament upravo usvojio novi zakon o delovanju policije u odbrani od radikalnih islamista i terorista.

Veće ĆŸena katoličke biskupske konferencije u Ć vajcarskoj, islamska udruĆŸenja i neke feminističke političarke smatraju da bi zabrana pokrivanja ugrozila verske slobode u Ć vicarskoj. Poslanik Valter Vobman, iz inicijative koja je progurala referendum sa viĆĄe od 100.000 potpisa, na to ima prigovor.

„Niko normalan ne moĆŸe da shvati zaĆĄto crkve to govore. Jer, ovde smo protiv političkog, ekstremnog islama, a ne protiv islama kao religije“, kaĆŸe on. „Islam ne traĆŸi da ĆŸensko lice bude pokriveno da bi se praktikovala vera. U Kuranu se nigde ne kaĆŸe da se to mora. Ovo je simbol koji je doĆĄao kasnije.“

On je ubeđen da je, baĆĄ kao i minareti na dĆŸamijama, noĆĄenje burki i nikaba izraz političkog islama i ĆĄerijatskog zakona. A tako neĆĄto, kako je rekao, „sigurno ne ĆŸelimo u naĆĄoj kulturi“.

Neke feministkinje i islamske teoloĆĄkinje takođe preporučuju da se u nedelju glasa za zabranu zara i feredĆŸe. Politikolog Elham Manea, koji ima arapske korene, rekao je za ĆĄvajcarski radio da je nikab očito „simbol verske fundamentalističke desničarske ideologije“.

Zabrana pokrivanja već postoji u dva kantona, Ticinu i Sent Galenu. Isto postoji u Francuskoj i Austriji. JoĆĄ ĆĄest drĆŸava EU na neki način reguliĆĄe ovu tematiku. Poslednje ankete predviđaju 49 odsto glasova za zabranu burki i 47 odsto protiv, ĆĄto znači da će rezultat biti veoma tesan, zaključuje DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar