U trendu

Svajcarska: Biraci odbacili vladin plan o pomoci medijima

ŽENEVA – Švajcarski glasači su danas na referendumu odbacili vladin plan da ubrizga više od 150 miliona franaka u elektronske i štampane medije svake godine.

Takođe su odbili podršku za ranu jutarnju isporuku novina i onlajn medije u iznosu od 70 miliona franaka godišnje, pokazuju izlazne ankete.

Oko 56 odsto glasača odbacilo je ovu meru, javila je televizija SRF, prenosi AP.

Protivnici plana, koji su usvojili švajcarski poslanici u junu, sakupili su dovoljno potpisa za peticiju da se to pitanje iznese pred švajcarsku javnost, što je deo posebnog oblika demokratije te zemlje koji biračima omogućava da direktno utiču na kreiranje politike.

Oni su dodali da bi novčana injekcija bilo traćenje novca poreskih obveznika, da bi koristila velikim lancima novina i naštetila novinarskoj nezavisnosti tako što bi medijske kuće bile više zavisne od državnih davanja.

Pored toga, istakli su da bi takva odluka bila diskriminatorska jer besplatne novine ne bi imale koristi.

Pristalice novčane injekcije su navele da bi novinarstvo, posebno u lokalnim sredinama koje su loše pokrivene velikim medijskim grupama, trebalo smatrati javnim servisom, kao mnoge javne radio i televizijske stanice u Švajcarskoj i širom Evrope.

Zagovornici pomoći kažu da je više od 70 novina nestalo od 2003. godine.

Prihodi od oglašavanja u svim štampanim publikacijama u Švajcarskoj pali su za 42 odsto od 2016. do 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar