U trendu

Švajcarska će dati još 1,3 milijardi franaka za pomoć istočnim članicama EU

Švajcarska vlada saopštila je danas da će dati 1,3 milijardi švajcarskih franaka (1,1 milijardi evra) Evropskoj uniji tokom narednih deset godina za pomoć zemljama članicama centralne i istočne Evrope da se smanje ekonomske nejednakosti.

Švajcarska vlada će ta sredstva dati uglavnom za obuku i obrazovanje u istočnoevropskim zemljama iz kojih su brojni migranti došli u Švajcarsku poslednjih godina. 

Namera je da se pomogne da se smanji nezaposlenost u tim zemljama i unapredi upravljanje migrantskim tokovima. 

Odluku o izdvajanju sredstsava danas je objavila predsednica švajcarske konfederacije Doris Lojthard tokom posete Predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera Bernu.

„Švajcarska pokazuje da je pouzdan partner“, rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za štampu.  

Švajcarska nije članica EU ali ima važne trgovinske veze sa njom u okviru Evropske asocijacije slobodne trgovne (EFTA) i davala je slična sredstva i ranije.

Švajcarska od 2007. godine u okviru doprinosa proširenju EU, finansijski podržala veliki broj projekata čiji cilj je bio da se smanje ekonomske i socijalne razlike u zemljama centralne i istočne Evrope koje su postale članice Unije 2004, 2007. i 2013. godine u ukupnoj vrednosti od 1,3 milijardi švajcarskih franaka. Taj program koji su Švajcarci odobrili na referendumu 2006. godine je istekao krajem maja 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.