U trendu

Ć vajcarska poostrila sankcije Rusiji

CIRIH – Ć vajcarska vlada danas je proĆĄirila sankcije Rusiji u skladu sa daljim merama koje je uvela Evropska unija, pooĆĄtravajući izvoz i finansijske usluge toj zemlji zbog njenog napada na Ukrajinu.

Odstupajući od tradicionalne neutralnosti, Ơvajcarska je u ponedeljak odlučila da usvoji sankcije koje je Evropska unija (EU) uvela ruskim građanima i kompanijama i zamrzne njihovu imovinu, preneo je Rojters.

Ơvajcarska je danas usvojila nove finansijske mere, uključujući zabranu transakcija sa Rusijom preko centralne banke i usvajanje SWIFT mera EU, dok je, takođe, blokirala izvoz brojnih proizvoda u Rusiju.

Na meti su, između ostalog, proizvodi koji bi mogli da doprinesu vojnom i tehnoloơkom unapređenju Rusije ili razvoju odbrambenog i bezbednosnog sektora, za upotrebu u vazduhoplovstvu i svemirskoj industriji, kao i određena dobra i usluge u naftnom sektoru.

Ơvajcarska vlada se, takođe, opredelila da brzo prihvati Ukrajince koji su pobegli iz zemlje usred rata, aktivirajući status posebne zaơtite koji im omogućava da dobiju pravo boravka u Ơvajcarskoj bez potrebe da prolaze kroz redovnu proceduru azila.

Ơvajcarska je saopơtila da je njena primena novih sankcija ostala kompatibilna sa njenom neutralnoơću, dodajući da je obezbedila izuzeća kako bi osigurala da sankcije ne ometaju humanitarne aktivnosti.

EU radi na daljim koracima koji bi mogli uključiti ciljanu kripto imovinu, rekli su juče zvaničnici.

Ć vajcarska je danas saopĆĄtila da je njeno snabdevanje energijom bezbedno za ovu zimu, ali da radi na izradi novog plana za ĆĄvajcarsku gasnu industriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.