U trendu

Švajcarska poostrila sankcije Rusiji

CIRIH – Švajcarska vlada danas je proširila sankcije Rusiji u skladu sa daljim merama koje je uvela Evropska unija, pooštravajući izvoz i finansijske usluge toj zemlji zbog njenog napada na Ukrajinu.

Odstupajući od tradicionalne neutralnosti, Švajcarska je u ponedeljak odlučila da usvoji sankcije koje je Evropska unija (EU) uvela ruskim građanima i kompanijama i zamrzne njihovu imovinu, preneo je Rojters.

Švajcarska je danas usvojila nove finansijske mere, uključujući zabranu transakcija sa Rusijom preko centralne banke i usvajanje SWIFT mera EU, dok je, takođe, blokirala izvoz brojnih proizvoda u Rusiju.

Na meti su, između ostalog, proizvodi koji bi mogli da doprinesu vojnom i tehnološkom unapređenju Rusije ili razvoju odbrambenog i bezbednosnog sektora, za upotrebu u vazduhoplovstvu i svemirskoj industriji, kao i određena dobra i usluge u naftnom sektoru.

Švajcarska vlada se, takođe, opredelila da brzo prihvati Ukrajince koji su pobegli iz zemlje usred rata, aktivirajući status posebne zaštite koji im omogućava da dobiju pravo boravka u Švajcarskoj bez potrebe da prolaze kroz redovnu proceduru azila.

Švajcarska je saopštila da je njena primena novih sankcija ostala kompatibilna sa njenom neutralnošću, dodajući da je obezbedila izuzeća kako bi osigurala da sankcije ne ometaju humanitarne aktivnosti.

EU radi na daljim koracima koji bi mogli uključiti ciljanu kripto imovinu, rekli su juče zvaničnici.

Švajcarska je danas saopštila da je njeno snabdevanje energijom bezbedno za ovu zimu, ali da radi na izradi novog plana za švajcarsku gasnu industriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar