Švajcarska SRF odgovorila Grabar Kitarović

ZAGREB – Georg Hezler, novinar centralnog dnevnika švajcarske televizije SRF, kome je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za taj medij, priznala da granična policija u Hrvatskoj primenjuje silu prema migrantima, a potom to negirala, optuživši taj medij za neprofesionalizam, poručio je da je taj razgovor prenet uz poštovanje svih profesionalnih standarda.

U izjavi za hrvatski portal Index, Hezler je rekao da to govori u ime SRF i nakon konsultacija sa kolegama i nadređenima.

„Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na hrvatsko-bosanskoj granici. Ne možemo da razumemo optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitovali i pitanja i trenutne odgovore predsednice Grabar-Kitarović. Takođe smo proverili tri puta prevod s engleskog na nemački pre objavljivanja priloga. Predsednica je zaista koristila frazu ‘a little bit of force’ koju smo preveli s „ein bišćen Gewalt“ (u smislu primene policijske sile)“, naveo je Hezler iznoseci stav SRF.

Index naominje da je Hezler inače specijalizovan za teme iz bezbednosti i jugoistoču Evropu.

SRF je Indexu poslao i celi transkript priloga koji su emitovali, a koji dokazuje tačnost njihove izjave.

Index primećuje da je napadom na SRF, Grabar Kitarović Hrvatskoj priuštila, kako navode, još jedan međunarodni skandal svojim napadom na tu švajcarsku televiziju i strane medije.

„Nalazimo se u bizarnoj situaciji u kojoj javna televizija jedne evropske države mora sastavljati stav o napadima hrvatske predsednice, čime ona takvim postupanjem de facto pokušava da se izvuče iz skandala koji je sama zakuvala“, navodi Index.

Još opasnije je, kažu, što Kolinda svojim izjavama zapravo ugrožava slobodu medija.

„Ona insinuira da mediji koji profesionalno obavljaju svoj posao imaju nekakvu antihrvatsku agendu, te da SRF-u zamera baš to što se ponašaju novinarski profesionalno, pa su doveli do razotkrivanja njene muljaže u vezi hrvatske politike prema migrantima“, navodi Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.