U trendu

Svaka zemlja EU sama odlučuje o prihvatanju sertifikata Srbije

BRISEL – Evropska komisija preporučila je danas građanima trećih zemlja, uključujući Srbiju, da pre puta provere nacionalne zahteve konkrete zemlje članice o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, testu odnosno postojanju antitela.

U Komisiji kažu da se Srbija već nalazi u procesu usklađivanja sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata, ali dok se taj posao ne završi, dokaze o vakcinaciji prvoveravaju zemlje članice ponaosob.

„Kada neko dođe na granicu sa sertifikatom izadatim u trećoj zemlji, tada nacionalne vlasti države članice koja je u pitanju, procenjuju koliko je taj dokumet prihvatljiv i kredibilan prema njihovim nacionalnim pravilima. Tu odluku donosi svaka zemlja članica za sebe”, kaže portaprol EK, Adelber Janz.

U Komisiji napominju da se sa sertifikatom iz Srbije može dobiti i EU digitalni sertifikat, ali da je i to u rukama zemlja članica da odluče.

Kada je reč o priznavanju sertifikata treće zemlje, kao ekvilvalenta digitalnom kovid sertifiktu EU, za sada je odobren samo digitalni sertifikat Švajcarske.

„Radimo sa mnogim zemljma, uključujuci naše susedstvo, koje su pokazale interesovaje za ovu vrstu usklađivanja sertifikata. Proces je jasan i čim neka zemlja ispuni tehničke uslove, ona može da zatraži i zvanični pristup EU sistemu“, kazao je Janz.

U EK navode da je Srbija napredovala u ovom procesu, ali ne mogu da preciziraju kada bi mogla i zvanično da uđe u EU sistemem priznavanja digitalnih sertifikata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.