U trendu

Sve spremno za sutrašnje krunisanje britanskog kralja Čarlsa Trećeg

Milioni ljudi širom Velike Britanije i sveta pripremaju se da prate krunisanje britanskog kralja Čarlsa Trećeg na sutrašnjoj ceremoniji koja će biti isprepletana verom, simbolikom i raskoši.

Znatiželjni turisti i šefovi stranih država pristižu u London za krunisanje, prvo u Velikoj Britaniji posle 70 godina.

Ceremonija krunisanja kralja Čarlsa Trećeg i kraljice Kamile biće u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, pred 2.300 zvanica i sigurno stotina miliona televizijskih gledalaca.

Završene su poslednje pripreme na probama parade i same ceremonije. Sve je isplanirano do tančina za ovaj ritual star gotovo 1.000 godina koji je malo Britanaca videlo u životu.

Poslednje krunisanje bilo je 1953. godine za kraljicu Elizabetu Drugu koja je umrla 8. septembra prošle gdine u 97. godini, u svom zamku Balmoral u Škotskoj.

Krunisanje je pripremano bez velikog remećenja u Velikoj Britaniji u jeku krize troškova života,  najveći obožavatelji monarhije već se postavljaju duž avenije koja polazi od Bakingemske palate da budu u prvim redovima kada krene procesija sa budućim kraljem i kraljicom.

Strane zvanice, među kojima francuski predsednik Emanuel Makron, princ Albert od Monaka i Džil Bajden, supruga američkog predsednika, stižu u London i u njihovu čast će večeras biti priređen prijem.

Čarls će na krunisanju položiti zakletvu i blagosloviće ga nadbiskup Kenterbrija i zatim će mu na gavu biti stavljena kruna Svetog Edvarda i dato kraljevsko žezlo.

Kraljica-pratilja Kamila, druga Čarlsova supruga posle njegovog razvoda od princeze Dajane, takođe će biti krunisana.

Kraljevski par će uz pratnju gotovo 4.000 vojnika krenuti u kočijama ka Bakingemskoj palati gde će čoorodica monarha pozdraviti okupljene ljude s balkona.

Mlađi Čarlsov sin Hari prisustvovaće ceremoniji bez supruge Megan i njihovo dvoje dece, a pomno će se pratiti njegovo ophođenje zbog njegovog otuđenja od kraljevske porodice.

On ne bi trenalo da bude na balkonu kada članovi kraljevske porodice budu pozdravljali građane. Ipa, moguće je da dođe do pomirenja porodice i princa koji od 2020. živi u Kaliforniji i od tada upućuje otrovne izjave o rođacima, pre svega o bratu Vilijamu i drugoj očevoj supruzi Kamili.

Uprkos želji da modernizuje monarhiju i angažovanju za životnu okolinu Čarls Treći posle osam meseci na prestolu podstiče malo entuzijazma. On je mnogo manje popularan od svog naslednika, sina Vilijama, koji je već veoma uključen u javne poslove. On je u četvrtak sa suprugom Kejt otišao  u pab u londonskom kvartu Sohou da se uoči krunisanja druži s građanima.

Čarls je nastojao da pojednostavi i osavremeni ceremoniju krunisanja koja će biti kraća nego za njegovu majku. Predviđeno je da traje dva umesto četiri sata koliko je trajala za kraljicu Eizabetu Drugu, a pozvani su i predstavnici civilnog društva i zvaničnici nehrišćanskih vera.

Sve je učinjeno da se javnost uključi tokom tri dana slavlja koji će se nastaviti u nedelju piknicima među susedima i koncertom u dvorcu Vindzor a u ponedeljak kao praznični dan.

Međutim, mnogi Britanci zaokupljeni su drugim stvarima, pre svega inflacijom koja mesecima stoji na preko 10 odsto.

Približavanje ceremonije krunisanja takođe je dalo povod za raspravu o budućnosti monarhije. Svaka strana je, po anketama napravljenim tim povodom, ostala pri svojim stavovima za i protiv monarhije, ali je ipak velika većina Britanaca i dalje podržava, mada ta podrška opada posebno među mladima.

Gotovo nevidljivi za vreme Elizabete Druge, aktivisti protiv monarhije pozvali su na proteste sutra u Londonu, gde će biti zbog ceremonije raspoređeno više od 11.000 policajaca.

Van Velike Britanije u 14 drugih zemalja kraljevine Čarlsa Trećeg, ne vlada veliko veselje.

Beliz i Jamajka hoće da brzo postanu republike kao što je učinio Barbados 2021. godine. U Australiji na krunisanje se gleda s relativnom nezainteresovanošću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar