U trendu

Sve ukazuje na to da će Nehamer preuzeti OVP

BEČ – Nakon povlačenja Sebastijana Kurca iz političkog života Austrije sve ukazuje na to da će ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer preuzeti vođstvo Narodne partije (OVP) i mesto kancelara.

Nehamer odlično poznaje OVP, pošto je bio generalni sekretar stranke, a i omiljen je među stranačkim kolegama.

U prilog tome govore činjenice da su koalicioni partner Zeleni i guverneri pokrajina iz redova narodnjaka prihvatili imenovanje Nehamera.

Vicekancelar i lider Zelenih Verner Kogle čak je već pohvalio da ima dobru radnu osnovu sa Nehamerom.

Nehamer je kandidat kojeg žele „sive eminencije“ u OVP, posebno guvernerka pokrajine Donja Austrija Johana Mikl Lajtner.

“Potreban je novi start sa novim kancelarom koji ima sopstveni profil“, poručuju iz krugova OVP.

Guverner pokrajine Gornja Austrija Tomas Štelcer već je najavio da će zatražiti da lider OVP bude i novi kancelar, a dosadašnji kancelar Aleksander Šalenberg zasigurno ne želi da preuzme stranku.

U novoj rokadi mesto ministra unutrašnjih poslova mogla bi preuzeti Karoline Edštadler, koja je do sada bila ministarka bez portfelja zadužena za EU i ustavna pitanja.

Šalenberg bi mogao da se vrati na mesto šefa diplomatije, a aktuelni ministar spoljnih poslova Mihael Linhart mogao bi biti ministar za evropska pitanja, odnosno ponovo upućen na neko ambasadorsko mesto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar