U trendu

Svedok: Flojd delovao nadrogirano, ali je mogao da komunicira

MINEAPOLIS – Kristofer Martin, kasir iz prodavnice u kojoj je bio Džordž Flojd pre nego što mu je policajac Derek Šovin naneo smrtonosne povrede, rekao je danas na suđenju da je nastradali delovao „nadrogirano“, ali da je bio u stanju da komunicira.

Nekoliko svedoka, među kojima je i devetogodišnje dete, prethodna dva dana opisivalo je sudiji kakav je za njih šok bio to što su gledali kako Flojd umire pod kolenom Šovina.

Porota je danas odgledala video snimak na kojem je raspoloženi Flojd u prodavnici nekoliko minuta pre nego što je završio pod kolenom policajca Šovina ispred radnje.

Inače, video snimak od 25. maja 2020. izazvao je masovne proteste širom SAD.

Šovin je dobio otkaz u policiji dan nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi kako kolenom pritiska vrat nesrećnog Flojda, koji je bio vezan lisicama, a osumnjičeni policajac je pred porotom i sudijom rekao da nije kriv po optužbi za ubistvo, preneo je Rojters.

Do tragedije u kojoj je stradao Flojd došlo je tako što je Kristofer Martin (19) iz prodavnice u kojoj se nalazio Flojd uzeo od njega novčanicu od 20 dolara, a koja je onda izazvala sve što je usledilo. Martin je, naime, mislio da je novčanica lažna, što je prijavio odmah menadžeru prodavnice plašeći se da će mu biti odbijeno od plate, a nekoliko minuta kasnije policija je uhapsila Flojda pod optužbom da je pokušao da upotrebi lažnu novčanicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.