U trendu

Svedok u Trampovom procesu tuži Pompea za 1,8 miliona $

VAŠINGTON – Ambasador administracije predsednika SAD Donalda Trampa u EU, Gordon Sondlend, jedan od ključnih svedoka u procesu opoziva Trampa 2019. godine, tužio je bivšeg državnog sekretara Majkla Pompea tražeći nadoknadu za 1,8 miliona dolara pravnih troškova koje je imao tokom suđenja.

U tužbi koja je podneta federalnom sudu u Vašingtonu, Sondlend navodi da je Pompeo obećao da će nadoknaditi njegove troškove nakon što su ga demokrate u Predstavničkom domu pozvale da svedoči u procesu opoziva, kada je tadašnji predsednik Tramp osumnjičen da je uskraćivao slanje vojne pomoći Ukrajini tražeći od ukrajinskih vlasti da istraže njegovog političkog rivala Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera, javlja Glas Amerike (VOA).

Umesto toga, prema Sondlendovim rečima, Pompeo je „pogazio obećanje“ nakon što je saznao detalje Sondlendovog svedočenja.

Ambasador SAD u EU Gordon Sondlend priznao je da je u vezi sa Ukrajinom bilo „usluge za uslugu“, navodi VOA.

„Pošto su obaveze koje je Pompeo imao, po svemu sudeći napuštene iz političkih razloga, ambasador Sondlend se okreće ovom sudu da mu se nadomeste troškovi plaćanja advokata“, napisao je u tužbi Sondlendov advokat Mark Barondes.

Portparol Pompea nazvao je tužbu „apsurdnom“ i izjavio da je Pompeo siguran „da će i sud imati isto gledište“.

U svedočenju koje Sondlendova tužba opisuje kao „izuzetno napeto i rizično, sa ogromnim posledicama“, tadašnji ambasador u EU opisao je tužiocima kako su Tramp i njegov advokat Rudolf Đulijani eksplicitno tražili „uslugu za uslugu“ od Ukajine i posetu američkog predsednika uslovljavali političkim istragama demokrata.

Trampa je opozvao Predstavnički dom, ali je oslobođen na suđenju u Senatu 2020.

Sondlend je optušten nekoliko dana nakon što je Tramp oslobođen u Senatu, kako se navodi u tužbi „samo zato što je rekao istinu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.