Švedska i Britanija da oslobode Asanža

Stručnjak Ujedinjenih nacija za ljudska prava Alfred de Zajas pozvao je danas Švedsku i Veliku Britaniju da slede preporuku panela UN i omoguće slobodu kretanja osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

Asanž se već tri godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je Švedska tražila njegovo izručenje zbog navodnih seksualnih napada.
 
De Zajas, nezavisni stručnjak UN za promociju demokratskog i pravednog medjunarodnog poretka, izjavio je da Stokholm i London treba da pruže “dobar primer” i poštuju odluku panela UN da Asanžu treba da bude dozvoljeno da izadje iz ekvadorske ambasade.

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru saopštila je 5. februara da Velika Britanija i Švedska drže osnivača Vikiliksa u “arbitrarnom pritvoru” od decembra 2010. i da treba da bude oslobodjen, kao i da ima pravo na odštetu.

Švedske i britanske vlasti odbacile su preporuku panela UN, tvrdeći da nisu proizvoljno pritvorile Asanža i da se on dobrovoljno nalazi u ekvadorskoj ambasadi.

De Zajas je u saopštenju naveo da neobavezujući medjunarodni poredak zahteva “doslednu i jedinstvenu” primenu medjunarodnog prava.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji. Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

(Beta)

Ostavite komentar