U trendu

Švedske vlasti izrazile žaljenje što nisu dobile odobrenje Turske za NATO

Švedske vlasti izrazile su danas žaljenje što nisu dobile zeleno svetlo od Turske za ulazak u NATO, za razliku od svog finskog suseda koji sada ima otvoren put za ulazak u Alijansu.

„To je razvoj situacije koji nismo želeli, ali smo bili spremni za to“, izjavio je novinarima švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom (Tobias Billstroem).

Prema njegovim rečima, sada je za Švedsku važno da obezbedi dve nedostajuće ratifikacije od Turske i Mađarske, i da garantuje bezbednost zemlje koliko god to bude bilo potrebno.

Još jedna loša vest za Švedsku je to što je mađarski parlament odlučio danas da 27. marta ratifikaciju kandidature Finske i da će kasnije razmotriti slučaj Švedske, kako su navele mađarske vlasti.

Švedski ministar nije hteo da komentariše tu vest jer Stokholm još nije dobio zvaničnu potvrdu od Budimpešte.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je danas spremnost Turske da ratifikuje članstvo Finske u Alijansi i založio se za ratifikaciju članstva Švedske „što je pre moguće“.

Finska i Švedska su se prijavile za članstvo u NATO u maju 2022. godine posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarska i Turska su jedine članice NATO-a koje još nisu ratifikovale u svojim parlamentima pristupanje Finske i Švedske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.