U trendu

Švedski MIP bez komentara na spomenik Barešiću, nadaju se dobrim odnosima Srbije i Hrvatske

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske nije želelo danas da komentariše podizanje spomenika u Hrvatskoj Miru Barešiću, koji je u Švedskoj bio osudjen i služio zatvorsku kaznu zbog ubistva ambasadora nekadašnje Jugoslavije Vladimira Rolovića, 1971. godine.

„Nemamo komentar na to, osim da kažemo da se nadamo da će Hrvatska i Srbija nastaviti da razvijaju svoje dobre uzajamne odnose“, odgovorili su agenciji Beta u švedskom Ministarstvu spoljnih poslova na molbu da iznesu stav povodom otkrivanja spomenika Barešiću u mestu Pakoštane i prisustva nekih članova hrvatske vlade toj svečanosti.

Povodom podizanja spomenika Miru Barešiću u njegovom rodnom mestu Pakoštane u Hrvatskoj, zvanične proteste vladi u Zagrebu uputile su Srbija, kao i Crna Gora. 

Otkrivanju spomenika Barešiću prisustvovale su u nedelju brojne ličnosti iz hrvatske politike, medju kojima i dvojica ministara iz odlazeće hrvatske vlade, ministar kulture Zlatko Hasanbegović i ministar branitelja Tomo Medved.

Spomenik Barešiću koji je zbog ubistva ambasadora Rolovića osudjen u Švedskoj na višegodišnju zatvorsku kaznu otkriven je povodom 25-godišnjice njegove pogibije. 

Barešić je poginuo 31. jula 1991. kod Benkovca pod nerazjašnjenim okolnostima. On se neposredno pre toga vratio u Hrvatsku iz emigracije, u kojoj je bio pripadnik ekstremističkih proustaških grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.