U trendu

Švedski premijer Stefan Leven se povlači u novembru

Švedski premijer Stefan Leven neočekivano je objavio danas da će se povući kao predsednik vlade i šef Socijaldemokratske partije u novembru.

Objava Levena, data tokom njegovog godišnjeg letnjeg govora, dolazi uoči opštih izbora iduće godine.

Leven je rekao da je obavestio stranku da želi da napusti funkciju šefa partije na partijskom kongresu u novembru i takodje tada da traži da ga smene sa mesta premijera.

Rekao je da je na mestu premijera i šefa Socijaldemokrata proveo „fantastične godine“.

„Ali, sve ima svoj kraj i hoću da dam svom nasledniku najbolje moguće uslove“, rekao je 63-ogodišnji Leven, koji je bio socijaldemokratski premijer od 2014.

Odlazak „nije lak ali je ispravan“, rekao je Leven i dodao da tu ima „i malo tuge“.

Za sada nije jasno ko će ga zameniti. On je od 2012. na čelu Socijaldemokrata, najveće švedske partije koja trenutno ima 100 od 349 mesta u parlamentu.

Novi vodja Socijaldemokratske stranke mora da bude izabran na Kongresu stranke koji od 3. do 7. novembra, i prema švedskom Ustavu, tu osobu kao premijera mora da potvrdi parlament.

Ranije ove godine Leven je podneo ostavku pošto nije dobio poverenje i pozvan je od predsednika parlamenta da formira novu vladu umesto sazivanja prevremenih izbora. On je uspeo da formira vladu koja je bila ista kao prethodna.

Posle izbora 2018. godine Švedska ima blokiran parlament jer niko nije želeo da saradjuje sa Švedskim demokratama, desničarskom populističkom strankom koja se smatra ekstremnom. Bilo je potrebno četiri meseca pregovora da se formira vlada koju je Leven predstavio u januaru 2019.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.