U trendu

Svet je čekao njegovu reakciju: Oglasio se Putin i najavio – preokret

Predsednik Rusije Vladimir Putn rekao je da postoje politički razlozi iza odluke Svetske anti-doping agencie (WADA) da zabrani ruskim sportistima učešće na svim međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine.

WADA je juče suspendovala takmicare iz Rusije zbog malverzacija sa laboratorijskim podacima, pa ruski sportisti pod zastavom svoje zemlje neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dve godine kasnije.

„Po mom misljenju, a mislim da su svi sa tim saglasni, svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome šta je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nisu napravili prekšaj“, rekao je Putin posle sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenosi Rojters.

Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, a svi sportisti koji dokažu da nisu umešasni u doping skandal, moći će se takmiče pod neutralnom zastavom.

„Milsim da iz stručnjači iz WADA to dobro razumeju. Ako neko od njih donosi odluke o kolektivnom kažnjavanju, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoti međunarodnog sporta, nego politička odluka, koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta“.

Putin je rekao i da Moskva ima temelje za žalbu protiv odluke WADA, jer kako kaže, zaključci tog tela ne sadržze optužbe upućene ruskom Olimpijskom komitetu.

„Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda ona mora da se takmiči pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka WADA krši povelju. Imamo temelja za žalbu“, zaključio je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)