U trendu

Svet pozdravlja dodelu Nobela za mir premijeru Etiopije

OSLO – Međunarodne organizacije i svetski lideri pozdravili su danas odluku Norveškog Nobelovog komiteta da ovogodišnja nagrada za mir pripadne premijeru Etiopije Abiju Ahmedu (43).

Nagrada mu je dodeljena zbog njegovih napora na postizanju mira i međunarodne saradnje, posebno zbog odlučne inicijative da se reši pogranični konflikt sa susednom Eritrejom, navedeno je u obrazloženju.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je često govorio kako „vetrovi nade duvaju sve jače u Africi“ a da je premijer Etiopije i ovogodišnji laureat jedan od glavnih razloga za to.

Gutereš je u saopštenju rekao da mu je bila čast što je prisustvovao potpisivanju mirovnog sporazuma između Etiopije i Eritreje kojim je okončan jedan od najdužih afričkih konflikata, prenosi AP.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg napisao je na Tviteru da je Ahmed pokazao da se sa „strpljenjem, hrabrošću i ubeđenjem“ mir moguć.

„Sa svojom hrabrošću, on gradi mostove u regionu, obnavlja mirovne pregovore posle 20 godina zastoja sa Eritrejom“, navela je Evropska komisija na Tviteru povodom dodele Nobelove nagrade za mir Ahmedu Abiju.

Premijeru Etiopije nagradu su čestitali i lideri širom Afrike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar