U trendu

Sveti Đenaro nije napravio čudo

NAPULJ – Razočarani su i zabrinuti vernici iz Napulja jer se krv obožavanog Svetog Đenara nije rastvorila, a to znači da svetac, zaštitnik Napulja, ovoga puta neće svojim vernicima i gradu pokloniti neko čudo, na primer pomoći im u vreme pandemije kovida19, piše list „Fanpejzd“.

Ili pomoći otpustenim radnicima fabrike „Whirpul“, koji su takođe bili među stotinama vernika koji su bdeli i molili se celu noć u katedrali, ne bi li ih svetac obdario čudom.

Prema predanju, u katedrali u Napulju čuvaju se kosti i kapi krvi Svetog Đenara, katoličkog biskupa koji je živeo pre 700 godina.

Tri puta godišnje napuljski biskup proverava da li se ono što je prema verovanju krv sveca, rastvori.

Ako se to dogodi za Napolitance je dobar znak.

U prošlosti Sveti Đenaro je nekoliko puta, veruju oni koji ga slave kao sveca, sačuvao grad.

Jedna epizoda je najpoznatija kada je, veruje se, Sveti Đenaro sačuvao grad od erupcije vulkana Vezuva 1631. godine, kada je postojala opasnost da lava uništi grad.

Stanovnici su nosili relikvije sveca u procesiji po gradskim ulicama i “cudo se dogodilo”, lava se zaustavila na ulazu u grad.

Sveti Đenaro je veoma popularan i omiljen svetac o tome svedoći i takozvano blago svetog Đenara koje se sastoji od skupocenih predmeta koje su vernici, a među njima i mnoge krunisane glave, poklanjale omiljenom svecu.

U Napulju postoji muzej gde se čuva i izloženo je blago Svetog Đenara koje, prema proceni stručnjaka, po vrednosti prevazilazi ono kraljice Elizabete.

O blagu svetog Dkenara snimljen je 1966. godine i čuveni film, komedija o lopovima koji pokušvaju ukrasti blago, ali svetac i tu, u zalpetu, napravi cudo i blago ostaje tamo gđe je oduvek i bilo, u Napulju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.