Svetilište u Jerusalimu posle 20 dana otvoreno za Jevreje (VIDEO)

Svetilište Brdo hrama u Jerusalimu, poprište nedavnih sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata otvoreno je danas za Jevreje prvi put posle 20 dana, javljaju izraelski mediji.

Napetost i nasilje na tom mestu, gde se nalazi džamija Al Aksa, a koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif), bili su jedan od glavnih povoda sukoba izmedju palestinskih ekstremističkih organizacija u Gazi i izraelske vojske i nasilja izmedju Jevreja i Arapa širom Izraela.

Danas je u pratnji policije oko 50 jevrejskih posetilaca došlo na svetilište nazvano Brdo Hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

Policija je zabranila ulaz na to mesto muslimanima mladjim od 45 godina, a oni koji su mogli da udju morali su da ostave lične karte na ulazu.

Tri muslimana su uhapšena, medju kojima i čuvar, preneo je Asošiejted pres.

Policijski portparol Miki Rozenfeld je rekao da je svetilište otvoreno za „redovne posete“ i da je policija osigurala to područje na spreči “incidente”.

Izraelska policija se nakratko sukobila sa palestinskim demonstrantima posle molitvi muslimana u petak, što je bio prvi test prekida vatre uspostavljenog izmedju Izraela i Hamasa posle rata koji je trajao 11 dana.

Muslimanska verska uprava Vakf (Waqf) je danas rekla da je Jevrejima dozvoljeno da udju prvi put posle 4. maja, nedelju dana pre početka rata.

Džamija Al Aksa je treća po značaju u islamu, a nalazi se na brdu u jerusalimskom starom gradu koje se smatra najsvetijem mestom u judaizmu.

To mesto je bilo često poprište izraelsko palestinskog nasilja i epicentar palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije 2000. godine.

Izraelska policija se danima sukobljavala sa palestinskim demonstrantima pre nego što je Hamas koji vlada Gazom 10. maja ispalio rakete na Jerusalim.

Izraelska vojska je uzvratila i počeo je najžešći sukob izmedju dve strane posle rata u Gazi 2014. godine.

Jedan od razloga palestinskih demonstracija bila je pretnja prisilnim iseljavanjem desetina Palestinaca iz arapskog kvarta u istočnom Jerusalimu da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

Tokom proteklih godina sve više religioznih i Jevreja nacionalista posećuje Brdo hrama.

To im je dozvoljeno ali ne mogu tamo da se mole, a Palestinci strahuju da Izrael planira da preuzme kontrolu nad svetilištem ili da ga podeli.

Vlada Izraela tvrdi da nema nameru da promeni status kvo na osnovu koga Vakf nadgleda svetilište, a Jordan je zaštitnik muslimanskih svetim mesta u Jerusalimu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim biti večno glavni grad jevrejske države.

Palestinci planiraju da u istočnom Jerusalimu bude glavni grad nezavisne Palestine koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.