U trendu

Svi se pozivaju na međunarodno pravo kad njima odgovara

NJUJORK – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija noćas obratiti posle ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kaže da je takav redosled svakako hendikep, ali i da će nesumnjivo zbog toga biti usmerena veća pažnja i na njegov govor, nego što bi inače bila.

“Ali, moglo se i danas ovde videti, niko nema strpljenja ni za koga i ni za šta, samo da njihova strana pobedi. Neće da slušaju, i baš ih briga i za 1999.godinu, što je nama bolna rana, ni za 2008.godinu…”, rekao je Vučić u intervjuu za Tanjug.

Ukazao je da je američki predsednik Džo Bajden ranije danas rekao da su Rusi besramno izvršili agresiju na suverenu teritoriju Ukrajine, što bi, kaže, uzeo u obzir sa svom zbiljom, da nije bilo više nego besramnog napada na Srbiju 1999. godine.

Srbija je, naglasio je Vučić, napadnuta, a da sama nije napala nijednu suverenu državu, nije ušla na teritoriju nijedne druge zemlje.

“Kako da objasnite svoje emocije? Međunarodno pravo mora da važi jednako za sve. Suština je u tome, a to je blesava sitnica kojom se male zemlje bore za poštovanje prava. A, svi se pozivaju na međunarodno pravo kada im odgovara, inače se pozivaju na silu”, rekao je Vučić.

Ukazao je da postoje “high power”, “soft power” i “smart power”, a da ova “smart power” znači pretnju mogućnošću da upotrebite “high power”, što, kaže, Srbija ne može da upotrebi.

“Nemamo ni novca za ‘soft power’, samo da ne budemo na meti najtežih mera. Veoma je težak period pred sbrijom, politički i ekonomski”, rekao je Vučić.

Dodao je da je avio-karta za let Beograd-Moskva, kojih ima šest u sedam dana, na crnom tržištu dostigla cenu od čak 9.000 evra, i zbog mobilizacije u Rusiji i zbog drugih stvari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.