U trendu

Svi stradali u udesu u Hrvatskoj poljski državljani

ZAGREB – Svi stradali prilikom sletanja autobusa poljskih registarskih oznaka kod Brezničkog Huma u Hrvatskoj su poljski državljani, potvrdila je poljska novinska agencija PAP, pozivajući se na poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

„U ovom trenutku to možemo potvrditi“, rekao je portparol poljskog ministarstva i dodao da je „autobus varšavskih registarskih oznaka“, prenosi Index.hr.

Dvanaest osoba je poginulo, a više desetina povređeno u nesreći koja se oko 5:40 jutros dogodila na autoputu A4 kod Brezničkog Huma u pravcu Zagreba, kada je s puta sleteo autobus poljskih registarskih tablica koji je prevozio putnike na hodočašće u Međugorje.

„Autobus je išao iz mesta u blizini Varšave, rekao je potpredsednik hrvatske vlade i ministar Davor Božinović.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da se radi o hodočasnicima koji su išli u Međugorje.
Moravjecki je nakon tragične nesreće u Hrvatsku uputio ministra zdravstva Adama Vojčeha Nidžjelskog i zamenika ministra spoljnih poslova Marcina Pržidaša, a s njima su otputovali i lekari i psiholozi, prenosi PAP.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazili su saučešće svojim poljskim kolegama.

Poljski mediji preneli su da su među poginulima tri sveštenika i šest časnih sestara.

U međuvremenu, oglasio se vlasnik autobusa koji je redakciji poljskog portala onet.pl potvrdio da autobus pripada kompaniji Megapol, a njihovo sedište je u Plonsku.

Direktor Megapola tvrdi da je autobus bio tehnički ispravan.

„U šoku sam, vozaci nisu početnici i ne verujem da su mogli zaspati tokom vožnje“, rekao je on povodom nekih izveštaja da se nesreća dogodila pošto je vozač zaspao.

Glavni poljski tužilac, Zbignjev Ziobro, pokrenuo je istragu povodom nesreće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar