U trendu

Svvedočenjima nastavljeno ponovljeno suđenje Glavašu

ZAGREB – Osječki ratni gradonačelnik Zlatko Kramarić svedočio je na danas na ponovljenom suđenju ratnom zločincu, Branimiru Glavašu, i ostalima za ubistva u slučajevima `garaža` i `selotejp` tvrdnjom da, osim u medijima, nikada nije čuo da je Glavaš naređivao zlostavljanja i ubijanja srpskih civila.

„Nisam čuo da je Glavaš ikoga zlostavljao i ubijao niti se predamnom iko usudio tako nešto da kaže. Da sam tako nešto čuo, zasigurno bih reagovao“, rekao je nekadašnji gradonačelnik Kramarić, koji je sada na dužnosti ambasadora Hrvatske u Tirani.

Kramarić tvrdi i da tokom rata u Osijeku nikada nije video vozilo sa natpisom „Branimirova osječka bojna“ (BOB), iako se „kretao gradom noć i dan“, a dodao je da je naziv te jedinice medijska konstrukcija koja se pojavila sredinom 90-ih godina.

Kramarić je, prenosi Hina, kazao da se u Rovinju sastao s Krunoslavom Fehirom s kojim se, kako je rekao, sastao iz iz radoznalosti. Taj susret je, dodao je, predložio novinar Drago Hedl.

Upitan u kakvim je odnosima bio s Glavašem, Kramarić je rekao da su njih dvojica suprotnih političkih stavova, ali da su korektno sarađivali.

Na današnjem suđenju Glavašu svedočio je i pakrački policajac Džemal Paloš, koji je izjavio da nema nikakvih saznanja o zlostavljanjima i ubistvima civila srpske nacionalnosti u Osijeku.

Paloš je kazao da je izdavao oružje isključivo pakračkim dobrovljcima, negirajući da je imao kontakte s Glavašem.

Paloš je inače, krajem 2018. osuđen na četiri godine zatvora zbog ubistva Ante Škembera godinu i po ranije na autobuskoj stanici u Novom Zagrebu.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a sada poslanik u Saboru od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistvo osiječekih Srba.

Ponovljeno suđenje u slučajevima `garaža` i `selotejp` zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara ukinuo odluku vanraspravnog veća zagrebačkoga Županijskog suda iz marta prošle godine, prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim saoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud.

Glavaš je do tada odležao većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gde je pobegao uoči izricanja prve presude.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.