U trendu

SZO čeka analize regulatora o vakcini Džonson&Džonson

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija danas je poručila da čeka analize američkih i evropskih regulatora i nadgleda globalne podatke kako bi odgovorila na pitanje Rojtersa o izveštajima koji pominju pojavu retkih krvnih ugrušaka nakon upotrebe vakcine Džonosn i Džonson.

Pažljivo posmatramo čekajući da EMA (Evropska agencija za lekove) i FDA (Američka administracija za hranu i lekove) analiziraju globalnu bazu podataka sa izveštajima o neželjenim dogadajima kako bi utvrdili da li je bilo slučajeva u drugim područjima, navela je SZO u odgovoru agenciji.

Biće potrebno da prođe izvesno vreme da se analiziraju podaci, dodaje se u odgovoru koji je prosleđen mejlom.

Američka kompanija Džonson i Džonson saopštila je da odlaže korišćenje svoje vakcine u Evropi u trenutku dok se vodi istraga o vezi između retke pojave krvnih ugrušaka i njihove vakcine u SAD.

Kompanija je odluku objavila nakon što su regulatorni organi u SAD saopštili da preporučuju pauzu u primeni vakcine koja se daje u jednoj dozi, a kako bi istražili izveštaje o pojavi potencijalno opasnih krvnih ugrušaka, preneo je AP.

Razmatramo slučajeve sa evropskim zdravstvenim vlastima. Doneli smo odluku o proaktivnom odlaganju upotrebe naše vakcine u Evropi“, navela je kompanija Džonson i Džonson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.