SZO: Koristi od AstraZeneke veće od rizika

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da smatra da su koristi od vakcine AstraZeneke protiv kovid-19 veće od rizika i preporučuje da se vakcinacija nastavi.

SZO je saopštila da njen Globalni savetodavni komitet za bezbednost vakcina pažljivo procenjuje najnovije dostupne podatke o bezbednosti vakcine AstraZeneke, preneo je Rojters. Kada se ta procena završi, SZO će odmah saopštiti nalaze javnosti, navela je SZO u saopštenju dan nakon sastanka svojih eksperata.

U ovom trenutku SZO smatra da koristi od vakcine AstraZeneke nadmašuju rizike i preporučuje nastavak vakcinacije.

Direktor programa SZO za vanredne situacije Majk Rajan posavetovao je ljude da nastave da primaju vakcine.

„Trenutno ovaj virus ima mnogo veće šanse da vam učini mnogo štete za razliku od vrlo, vrlo potencijalno malih rizika povezanih sa ovom vakcinom“, istakao je on.

Direktorka Odeljenja za imunizaciju SZO Kejt O’Brajen izjavila je da panel SZO procenjuje da li su neželjeni događaji kao što je pojava krvnih ugrušaka zapravo bili povezani sa vakcinacijom.

„Ne bismo smeli previše da tumačimo ove specifične brojeve koji se pojavljuju u ispitivanjima. To su veoma efikasne vakcine koje spašavaju živote, to su sigurne vakcine i trebalo bi da nastavimo da ih primamo“, rekla je O`Brajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.