U trendu

SZO: Milioni migranata uskraćeni za zdravstvenu zaštitu

ŽENEVA – Milioni migranata i izbeglica uskraćeni su za adekvatnu zdravstvenu zaštitu i trebalo bi da budu uključeni u zdravstvene sisteme zemalja u koje dolaze, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U svom prvom pokušaju da preispita implikacije migracije na globalnu zdravstvenu politiku, SZO je pozvala na hitnu akciju za podršku ugroženom stanovništvu koje prelazi granice, preneo je Rojters.

„Zdravlje ne počinje, niti se završava na granici zemlje. Migracioni status stoga ne bi trebalo da bude diskriminatorni faktor, već pokretač politike na kojoj se gradi i jača zdravstvena zaštita“, rekao je u saopštenju direktor za zdravstvo i migracije SZO Santino Severoni.

Kako se navodi u izveštaju SZO, bolesti, glad, klimatske promene i rat pokreću masovno kretanje ljudi, a sukob u Ukrajini doveo je do toga da se ukupan broj raseljenih ljudi po prvi put ikada podigne iznad 100 miliona.

Dodaje se da je to testiranje zdravstvenih sistema u zemljama koje je već pogodila pandemija korona virusa.

„Ali puni stepen uticaja ovih preokreta još nije shvaćen jer, kao što ovaj izveštaj pokazuje, izbeglice i migranti nisu u potpunosti vidljivi u dostupnim podacima, što je ozbiljan jaz koji mora da se popravi“, rekao je u predgovoru izveštaja generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus. Navodi se da izbeglice i migranti imaju zdravstvene potrebe koje se mogu razlikovati od onih u populaciji zemlje u koju su došli.

Neki su iskusili visok nivo nesigurnosti hrane, na primer, i bili su primorani da preskaču obroke ili da pozajmljuju novac za hranu, navodi se u izveštaju.

U izveštaju je takođe naglašeno kako su milioni radnika migranata zaposleni na opasnim poslovima, što ih dovodi u veći rizik od povreda i bolesti na radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.