U trendu

SZO: Porast broja novozarazenih, ali manje smrtnih ishoda

BERLIN – Broj novih slučajeva kovida-19 širom sveta je porastao za 11 odsto prošle nedelje u poređenju sa prethodnom, pri čemu je najveći skok registrovan u Severnoj i Južnoj Americi, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U nedeljnom epidemiološkom izveštaju, SZO navodi da je od 20. do 26. decembra bilo skoro 4,99 miliona novoprijavljenih slučajeva širom sveta, dok je broj novoprijavljenih smrtnih slučajeva smanjen za četri odsto, na 44.680, prenosi agencija AP.

Evropa je učestvovala sa više od polovine u ukupnom broju novozaraženih, sa 2,84 miliona, iako je to samo za tri odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Evropa ima i najveću stopu zaraze u odnosu na bilo koji drugi region sveta, sa 304,6 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Broj novih slučajeva u Severnoj i Južnoj Americi je porastao za 39 odsto na skoro 1,48 miliona, a ovaj region beleži i drugu najveću stopu zaraze sa 144,4 nova slučaja na 100.000 stanovnika.

Samo u SAD je zabeleženo više od 1,18 miliona slučajeva, što je povećanje od 34 odsto, dok je broj novih slučajeva u Africi porastao za sedam odsto na skoro 275.000.

SZO napominje da „ukupan rizik vezano za novi omikron soj ostaje veoma visok“ i da postoji „dosledan dokaz“ da se brže širi od delta varijante, koja ostaje dominantna u nekim delovima sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.