SZO: Predvidja se do četiri milona slučajeva zaraze virusom zika

Foto: Beta

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predvidja da bi u Severnoj i Južnoj Americi ove godine tri do četiri miliona ljudi moglo da se zarazi virusom zika.

Većina njih neće razviti simptome bolesti ali je virus, koji prenose komarci, povezan s oštećenjima mozga kod beba što može dovesti i do smrti.

SAD su u medjuvremenu saopštile da se nadaju da će do kraja godine početi testiranja vakcine protiv virusa zika, prenosi Bi-Bi-Si.

Generalna direktorka SZO Margaret Čan izjavila je da virus zika od „blage pretnje postao pretnja alarmantnih razmera“.

U okviru te organizacije formiran je „hitan tim“ posle „eksplozivnog“ širenja virusa, rekla je Čan i dodala da će se tim sastati u ponedeljak da bi procenio da li zika treba da se tretira kao globanlna kriza.

Poslednji put kada je proglašeno medjnarodno vanredno stanje bilo je posle izbijanja epidmije ebole u zapadnoj Africi, u kojoj je stradalo više od 11.000 ljudi.

Prvi slučaj zaraze virusom zika u Južnoj Americi zabeležen je u maju 2015. u Brazilu i od tada se proširio u više od 20 zemalja.

Istovremeno je zabeležen povećan broj mikrocefalije, beba rodjenih s malim glavama, i Gijem-Bareovog sindroma, retkog poremećaja nervnog sistema, ali veza izmedju virusa i tih poremećaja nije potvrdjena.

Čan je upozorila da bi situacija mogla da se pogorša pošto se očekuje da se ove godine zbog El Ninja znatno poveća populacija komaraca u mnogim područjima.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar