U trendu

SZO: Prevoznici višestruko digli cene za suvi led, med. opremu

ŽENEVA – Neki prevoznici traže „nečuvene“ iznose za aviotransport suvog leda i druge medicinske opreme pre praznika, ali bi kapaciteti trebalo da budu uvećani u 2021. godini kada se očekuje početak vakcinacije protiv kovid-19, izjavio je šef odseka za podršku i logistiku pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Pol Molinaro.

Distribucija vakcine u zemlje sa srednjim i malim dohotkom, koja će biti teže izvodljiva, mogla bi da se oslanja na čarter letove, izjavio je za Rojters Molinaro.

Inflacija cena je sve zastupljenija karakteristika avio-transporta, naročito od novembra, rekao je Molinaro.

On je istakao da su neke kompanije za transport suvog leda, potrebnog za hlađenje nekih laboratorijskih reagenasa, tražile 20 puta veću naknadu od uobičajene.

Molinaro je rekao da su različiti faktori uticali na povećanje cena, uključujući i veću uobičajenu potražnju u elektronskoj trgovini pre božićnih praznika, koje će mnogi ljudi zbog mera karantina provesti u kućama. Međutim, on je dodao da bi postojeći kapaciteti mogli da budu uvećani do januara.

SZO se nada da će polovina od milijardu doza vakcina protiv kovid-19 biti dostupna za distribuciju u okviru Kovaks programa u prvom kvartalu naredne godine, naveo je Molinaro.

On je rekao da bi SZO mogla da pomogne u isporuci vakcina u okviru Kovaks programa u žarišta kao što su Somalija ili Jemen ili u zemlje pogođene sankcijama, poput Irana i Severne Koreje.

To će biti ona područja u kojima nije moguće korišćenje regularnih mreža za prevoz putnika i robe, objasnio je Molinaro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.