U trendu

SZO: Razočarani smo što je timu nije dozvoljen dolazak u Kinu

ŽENEVA – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je veoma razočaran što kineski zvaničnici nisu završili dozvole za dolazak tima stručnjaka SZO u Kinu radi ispitivanja porekla KOVID 19, od kojih su se neki već uputili ka Kini, a drugima je put otkazan u poslednjem trenutku.
„Dobili smo uveravanja da Kina ubrzava unutrašnje procedure za što hitnije rešavanje ovog problema“, rekao je Tedros novinarima u Ženevi , objašnjavajući da je bio u kontaktu sa visokim kineskim zvaničnicima kako bi naglasio „da je ova misija prioritet za SZO i međunarodni tim “, prenosi BBC.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning rekla je za BBC „da je moguće da je došlo nesporazuma“ i da „nema potrebe da se to pitanje produbljuje“.

„Kineske vlasti su u bliskoj saradnji sa SZO, ali bilo je manjih izbijanja žarišta epidemije na više mesta širom sveta i mnoge zemlje i regioni su zauzeti svojim radom na sprečavanju širenja virusa, a mi takođe sada radimo na ovome“, rekla je ona.

„Ipak podržavamo međunarodnu saradnju i napredujemo sa unutrašnjim pripremama za dolazak međunarodnih stručnjaka. U komunikaciji smo sa SZO i, koliko znam o datumima i aranžmanima, još uvek razgovaramo“, zaključila je kineska porparolka.

Timu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji treba da istraži poreklo Kovid-19 virusa u kineskom gradu Vuhan, ranije je zabranjen ulazak u Kinu.

Dva člana su već bila na putu, a SZO je rekla da je problem nastao u nedostatku odobrenja za izdavanje viza, prenosi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.