U trendu

SZO traži pristup pacijentima u pojasu Gaze

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je danas pristup pacijentima u pojasu Gaze i mogućnost njihove evakuacije radi lečenja, u trenutku kada su zdravstveni radnici suočeni sa teškoćama u zbrinjavanju bolesnih i ranjenih posle 11-dnevnog nasilja.

Portparolka SZO Fadela Čaib izjavila je na konferenciji za novinare u Ženevi da je oko 600 pacijenata, uključujući i neke sa hroničnim bolestima, trebalo da bude upućeno van palestinske enklave otkako su neprijateljstva počela ranije ovog meseca, ali da to nije bilo moguće zbog zatvaranja prelaza, prenosi agencija Rojters.

„Veoma je važno da pomognemo Palestincima da dobiju negu koja im je potrebna, posebno pomažući im da se leče van pojasa Gaze“, rekla je Čaib.

Rojters navodi da su se druge humanitarne agencije žalile na ograničenu humanitarnu pomoć i isporuku lekova.

Tokom izraelskih vazdušnih napada početkom meseca, oštećene su desetine domova zdravlja, zbog čega je SZO upozorila na rizik od moguće preopterećenosti ovih objekata.

„Kapacitet zdravstvenog sistema da odgovori je u potpunosti
devastiran“, izjavila je Helen Otens-Paterson ranije ove nedelje, šefica misije humanitarne organizacije „Lekari bez granica“ u Gazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.