U trendu

SZO: U Evropi rekordan broj slučajeva malih boginja u 2018.

ŽENEVA -Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je u Evropi prošle godine zabeležen rekordan broj slučajeva malih boginja, delom i zbog sve većeg broja „džepova“, delova zemalja u kojima roditelji odbijaju vakcinaciju svoje dece.

U isto vreme, kaže SZO, zabeležen je rekordan broj dece koja su dobila vakcinu što daje nadu da ovaj porast infekcije neće potrajati, prenosi Rojters.

U Evropi sa skoro 900 miliona stanovnika oko 82.600 ljudi u 47 zemalja zarazilo se u toku 2018. malim boginjama, što je najveći broj obolelih u proteklih 10 godina, od toga 72 slučaja su bila sa smrtnim ishodom.

U 34 zemlje procenjuje se da je pokrivenost drugom dozom vakcine protiv boginja bila ispod 95 posto.

Područja s nižim brojem vakcinisanih, takozvani „džepovi“, na lokalnom nivou i dalje predstavljaju „otvorena vrata“ za virus malih boginja, navela je u izjavi za javnost direktorka regionalne kancelarije SZO za Evropu Žužana Jakab, prenosi agencija.

Male boginje su visoko zarazno virusno oboljenje koje može izazvati gubitak sluha i oštećenja mozga kod dece, a kod težih oblika bolesti može dovesti i do smrti.

Pokrivenost vakcinacijom mora biti oko 95 odsto kako bi se sprečila cirkulacija virusa u zajednicama i dostigao takozvani „kolektivni imunitet „, navodi se u saopštenju SZO.

U mnogim zemljama pojavili su pokreti koji se bore protiv vakcine i pokušavaju da odvrate roditelje od imunizacije dece, uprkos jakim naučnim dokazima da su vakcine sigurne i efikasne.

U Italiji, vladajući antisistemski pokret Pet zvezdica doveo je u pitanje sigurnost nekih vakcina i glasno osudio napore da se uvede obavezna vakcinacija.

U Izveštaju koji je Evropska komisija objavila prošle godine utvrđeno je da je imunizacija protiv boginja pala u 12 zemalja EU od 2010, a da je od 10 zemalja s najnižim stepenom poverenja u vakcinu u svetu u Evropi čak sedam, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.