U trendu

Tači: Donositi odluke u prilog strateškog partnerstva sa SAD

VAŠINGTON – Američki stav je jasan – Kosovo treba da pokaže da je spremno da obezbedi američku podršku svom ekonomskom razvoju, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači posle susreta sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje da li će Priština biti kažnjena ako ne ukine takse od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

„Mislim da kosovske političke stranke i vlada treba da donose odluke koje idu u prilog jačanja strateškog partnerstva sa SAD. Nije mudro sukobljavati se i tako nauditi strateškim odosima sa SAD, NATO i Evropskom unijom“, rekao je Tači za albanski servis Glasa Amerike.

On je dodao da ceni lično zalaganje Pompea, ali i pisma koja je njemu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio američki predsednik Donald Tramp.

U tim pismima, kako je naveo, Tramp je ukazao na neophodnost postizanja konačnog dogovora između Beograda i Prištine.

To bi, kako je naveo, značilo trajan mir i „međusobno priznavanje dve zemlje“.

„Potpuno sam uveren da je pod vođstvom predsednika Trampa, značajnu ulogu sekretara Pompea, dinamike i inventivnosti koju je ambasador Ričard Grenel uneo u ovaj proces, tako nešto ostvarivo. Naravno, i evropski partneri treba da slede dinamičnu i lidersku ulogu SAD“, rekao je Tači.

On je dodao da je od Pompea zatražio da SAD nastave lidersku ulogu, što mu je, kako tvrdi, američki državni sekretar i obećao.

„Istovremeno sam iskazao spremnost Kosova da bude deo NATO-a što je pre moguće – jer imamo profesionalnu i multietničku vojsku u skladu sa standardima Severnoatlantske alijanse“, rekao je Tači.

Dodao je da je rekao da je potpuno uveren da će SAD nastaviti da podržavaju druge korake Prištine, posebno ulazak u Program partnerstva za mir, a zatim i u, kako tvrdi, NATO.

Tači se, kako je ranije saopšteno na njegovom sajtu, sastao u Vašingtonu sa Pompeom s kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.