U trendu

Tači: Interesovanje Vučića za susret sa Srbima legitimno

BRISEL – Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači kazao je da je odluka kosovskih institucija o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji poznata i da je on poštuje, kao i da poštuje legitimno interesovanje predstavnika Srbije da razgovara sa predstavnicima srpske zajednice na KiM.

Tači je novinarima u Briselu, uoči dijaloga Beorada i Prištine, rekao da podržava sastanak Vučića sa predstavnicim Srba na KiM, kako bi i njima objasnili da nije potreban strah i panika.

„Nadam se da ce biti poslate poruke o dobrosusedskim odnosima, miru, zajedničkom životu i neophodnosti za postizanje konačnog posrazuma između Kosova i Srbije“, kazao je Tači.

Tači je kazao da je Kosovo jedinstveno u vezi dijaloga, kao i da su jedinstvene sve instiucije, predsedništvo, Vlada, političke partije, civilno društvo, mediji.

„Svi podržavaju pregovore i podržavaju angažovanje u pravcu postizanju sporazuma, što podrazumeva međusobno priznanje“, kazao je Tači.

Naveo je da podržavaju i demarkaciju granice koja ima 430 kilometara, a odgovorajući na pitanje da li to podrazumeva“Preševku dolini“, kazao je da demarkacija podrazumeva i obuhvatanje tog dela.

Naveo je da se ide ka finalizaciji dijaloga između Kosova i Srba i dodao da veruje da bi dogovor doneo pozitivan razvoj „za obe zemlje“, kao i stabilizaciju celog regiona. „Sadašnji status kvo je neodrživ, kao i status zamrznutog konflikta. Moramo da idemo napred i shvatamo da su evropske integracije budućnost i za Kosovo i Srbiju i ne smemo dozvoliti prostor za antievropkse ideje“

Ovaj dijalog ima značenje jedino ako dovede do međusobnog priznanja, kazao je Tači i dodao da to za Kosovo znači učlanjenje u međunarodne organizacije. „Dijalog ne bi trebao da utiče na druge situacije u svetu, treba da zadovolji interese ljudi na Kosovu i Srbiji i multietnički duh zemlje. Svaki poziv na konflikt ili rat je neprihvatljiv“, kazao je Tači pre sastanaka u okviru sporazuma Beograda i Pristine, koji će se održati danas u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.