Taci: Nešto mora da se desi ove godine, inače gubimo decenije

LONDON – Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači strahuje da će decenije biti izgubljene, ako se ove godine „ne desi nešto“ u dijalogu Beograda i Prištine, a trenutnu situaciju ocenjuje kao „nikad bližu“ i „nikad dalju“ od rešenja kosovskog pitanja.

„Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Ako se ne desi ove godine, plašim se da ćemo izgubiti decenije“, rekao je Tači u intervjuu za BBC na srpskom.

Objašnjava da je završna godina prvog mandata američkog predsednika Donalda Trampa najbolje vreme za dogovor na Balkanu.

„Ne mislim da ćemo moći ponovo da zadobijemo pažnju predsednika Trampa, SAD i njegovog tima. Ovaj povratak pažnje SAD na naš region je dar od Boga i za Kosovo, i za Srbiju – moramo to iskoristiti“, kaže Tači.

Predstavljajući Tačija kao iskusnog pregovarača, BBC podseća da on uskoro ulazi u poslednju godinu mandata kosovskog predsednika.

Govoreći o saradnji sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se mnogo puta našao za stolom u razgovorima o rešenju kosovskog pitanja, kaže da su među njima postojale razlike u prošlosti i da te razlike postoje i danas.

Smatra, međutim, da to ne bi trebalo da ih spreči da kao, kako navodi, „dva predsednika“ razgovaraju o budućnosti.

„Nikad nismo bili bliži dogovoru jer su se mnogi drugi procesi završili – Kosovo je slobodno i nezavisno, a Srbija zna za nezavisnost Kosova. U isto vreme, veoma smo daleko – puno će zavisiti od lidera obe zemlje, da li će uložiti u budućnost ili će ostati taoci prošlosti“, precizira Tači.

Podseća da ni Beograd, ni Priština ne mogu da računaju na članstvo u Evropskoj uniji (EU) bez konačnog sporazuma.

„Ako protraćimo ovu priliku, plakaćemo pred kapijama Brisela, ali to nikoga neće brinuti ni interesovati“, naveo je.

Na najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je spreman da sporne takse zameni „merama reciprociteta“, Tači kaže:

„Ne smemo da donosimo odluke koje su populističke – da na taj način navodno kažnjavamo Srbiju, a zapravo se udaljavamo od Evropske unije i SAD.
Konfrontacija sa Srbijom ne pomaže odnosima Kosova sa Vašingtonom i Briselom, a jedino rešenje u kome svi dobijaju je postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije“, rekao je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.