U trendu

Tačka bez povratka: SAD spremne za preventivni udar na Koreju?

SAD su spremne da pokrenu preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Severnu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa, saopštili su upućeni obaveštajni zvaničnici SAD.

Oni dodaju da su postavljena dva razarača SAD 480 kilometara od obale Severne Koreje koji imaju mogućnost lansiranja krstarećih raketa „Tomahavk“ na teritoriju te zemlje.

Severna Koreja je već upozorila o „velikom događaju“, a zvaničnici SAD kažu da sve ukazuje da se radi o nuklearnom testu koji bi mogao da se dogodi ovog vikenda uoči 105. rođendana osnivača Severne Koreje Kim Il-Sunga, prenosi En-Bi-Si njuz (NBC news).

Teški američki bomarderi pozicionirani su u bazi na teritoriji države Guam u slučaju napada na Severnu Koreju, a ranije ove nedelje, udarna grupa američke Mornarice „Karl Vinson“ poslata je u region, navodi En-Bi-Si.

Napad SAD obuhvatio bi rakete, bombe, kao i sajber napade i postavljanje specijalnih jedinica na teren, navodi američka TV.

Takav napad SAD mogao bi da isprovocira nepredvidljiv i opasan režim Severne Koreje da lansira kontranapad protiv Južne Koreje, navodi En-Bi-Si njuz.

„Vođstvo Severne Koreje nije pokazalo nikakav interes za diplomatiju i dijalog sa drugim zemljama u vezi ovog problema“, rekao je En-Bi-Si-ju korejski predstavnik u Centru za strateške i međunarodne studije Viktor Ča.

Severna Koreja je u sredu zapretila da će prva napasti SAD nuklearnim napadom bude li znakova da se sprema napad SAD, dok su u četvrtak upozorili na „nemilosrdan napad“ ukoliko SAD bilo šta preduzmu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.