U trendu

Tadžikistan ne može da primi veliki broj izbeglica

DUŠANBE – Ministarstvo unutrašnjih poslova Tadžikistana saopštilo je danas da ova zemlja ne može da primi veliki broj izbeglica i azilanata iz susednog Avganistana, kao što je to ranije obećano.

Vlada Tadžikistana saopštila je u julu da bi mogla da primi 100.000 izbeglica iz Avganistana, ali da im je potrebno da stvore infrastrukturu.

„Tadžikistan nema kapacitete da primi značajno veliki broj izbeglica i azilanata“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Ramazon Rahimzoda u saopštenju koje je njegovo ministarstvo uputilo danas, prenosi Rojters.

Prema saopštenju vlada je opredelila područje ukupne površine od 70 hektara duž granice sa Avganistanom za prihvat izbeglica i obratila se međunarodnoj zajednici za pomoć.

„Nijedna međunarodna organizacija u 20 godina nije pružila praktičnu pomoć u stvaranju infrastrukture za prihvat izbeglica i azilanata“, naveo je tadzikistanski ministar.

Tadžikistan, koji je saveznik Rusije kroz Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), ima granicu sa Avganistanom koja se smatra poroznom, jer se proteže na 1.344 kilometra i prolazi kroz planinska područja, a Moskva je upozorila da bi migracije koje pristižu njenim saveznicima iz Centralne Azije predstavljale bezbednosne rizike i potencijalno dozvolile ulaz islamističkih militanta.

Tadžikistan je dao azil za više od 3.000 izbegličkih porodica iz Avganistana, ukupno 15.000 ljudi, u poslednjih 15 godina, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 1. septembra 80 porodica sa decom nalazilo se na neutralnoj teritoriji na tadžikistansko-avganistanskoj granici, tražeći ulazak u zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.