U trendu

Tagesšpigel: o Srbiji: ‘Jahanje na dva konja’

BERLIN – Srbija, ne samo politički, već i ekonomski pokušava da balansira na žici između Istoka i Zapada, piše nemački dnevnik „Tagešspigel“, koji tu politiku naziva „jahanjem na dva konja“ i ističe da to ne nailazi na oduševljenje u Briselu.
„Naprotiv, među partnerima iz EU intenzivno očijukanje Beograda sa Moskvom žanje kritike“, piše nemački list.
Berlinski dnevnik podseća i na reči izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera, koji je nedavno upozorio da danom ulaska u EU Srbija mora da napusti druge sporazume poput tog sa Evroazijskom unijom.
List dodaje i sa je još jasniji bio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji je rekao da ovaj korak ne doprinosi putu Srbije ka EU, prenosi Dojče vele.
Pozivajući se na pisanje beogradskog „Blica“, „Tagešspigel“ piše da je u poslednje tri godine usklađenost spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU pala sa 67 na 54 odsto, i ocenjuje da će Sporazum sa Evroazijskom unijom dodatno umanjiti taj procenat.
List navodi da su predsednik Srbije Alekasndar Vučić i njegova Vlada, koju naziva „nacionalističko-populističkom“, zvanično privrženi približavanju EU, ali da je jedan od razloga zašto Beograd i, kako dalje ocenjuje list, „otvoreno evroskeptična provladina štampa“, traže bliskost sa Rusijom, ali i Pekingom, jeste diplomatska zaštita Moskve u trajnoj borbi za Kosovo koje Srbija ne priznaje.
Komentarišući reči šefa srpske diplomatije da Srbija još nije blizu ulasku u EU, list ocenjuje da se „Srbija zbilja mučno probija kroz pristupni maraton“ i da „sada više niko ni u Briselu ni u Beogradu ne govori o 2025. godini kao ciljnom terminu za ulazak u EU“.
„Čak se i srpski ekonomisti pitaju da li su navodne prednosti ulaska u Evroazijsku uniju veće od političke štete u odnosima sa EU. Jer iako Srbija već sada ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom za 95 odsto svojih izvoznih proizvoda, spoljna trgovina sa istočnim partnerima ostaje skromna“, konstatuje Tagesšpigel.
Trgovinska razmena sa zemljama EU čini 63,2 odsto srpske razmene, dok sa pet zemalja Evroazijske unije taj postotak iznosi tek 7,5, napominje nemačke list.
„Još uvek Srbija izvozi prilično više svojih dobara u susednu Bosnu i Hercegovinu (7,4 odsto) nego u često mistifikovanu bratsku Rusiju (5,2 odsto)“, navodi „Tagešspigel“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.