U trendu

Tajani: Put do stabilizacije Z. Balkana ide kroz njegovo čvrsto vezivanje za EU

PODGORICA – Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da put do stabilizacije Zapadnog Balkana ide kroz njegovo čvrsto vezivanje za Evropsku uniju i njene vrednosti i istakao da se sutra u Trstu odrĹžava nacionalna konferencija koncentrisana na partnerstvo Italije i Balkana.

Sastanak u Trstu će biti prilika da se zajednički izradi sveobuhvatna, ambiciozna i široka strategija partnerstva, istakao je Tajani u autorskom tekstu za crnogorski portal Analitika.

On je naveo da se polazi od Trsta i regije Friuli Venecija Đulija, oblasti koja je oduvek bila most između Italije i Dunavsko-balkanske regije, i koja je sposobna da se nametne na međunarodnim tržištima zahvaljujući viziji i inovativnom duhu njene poslovne zajednice.

Konferencija koja se sutra održava je samo polazna tačka, a prvi neposredni operativni korak je zakazan za mart u Beogradu gde se organizuje biznis forum Italija-Srbija, nakon kojeg će uslediti jedan događaj na visokom političkom nivou u Rimu sa regionalnim partnerima, i organizacija konferencije o Koridoru VIII, naglasio je on.

Tajani je rekao da razvijanje ekonomije Zapadnog Balkana pomaĹže celoj Evropi, ali pre svega miru u Evropi.

On je naveo da je Italija u potpunosti ubeđena i na prvoj je liniji u Briselu kako bi obezbedila konkretan napredak u tom pravcu.

Sudbina Evrope se na dramatičan način ovih meseci vrti oko Ukrajine, ali sudbina evropskog kontinenta je vezana i za ono što će se događati na Zapadnom Balkanu, naglasio je Tajani.

Prema njegovim rečima, istorija nas uči o strateškom značaju koji ovaj region ima za evropsku sigurnost.

Trenutne međunarodne dinamike izoštravaju geo-politički značaj Zapadnog Balkana za celu Evropu, a posebno za susedne zemlje kao što je Italija, dodao je Tajani.

Za Italiju, Balkan je neizbeĹžna sudbina, „naĹĄa istorija, naĹĄa kultura, naĹĄa ekonomija su neraskidivo vezani za ovu oblast i to vekovima“, istakao je on.

Proširenje treba da ponovo na dinamičan način podržava reformsku agendu zemalja regiona, naglasio je Tajani i dodao da je postignut jedan značajan rezultat u Savetu Evrope u decembru kada je, upravo zahvaljujući aktivnoj ulozi Italije, Bosni i Hercegovini dodijeljen status zemlje kandidata, ali i da je naredni korak ubrzavanje integracije regiona u Evropsku uniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar