Tajms: Džonson postvlja svoje ljude u medije

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson namerava da dvojicu pristalica Bregzita i kritičara Bi-Bi-Sija (BBC) postavi na ključne funkcije u medijima, uključujući i na mesto šefa javnog servisa, izvestio je danas Tajms.

Kako prenosi Rojters, londonski list navodi da je Džonson pozvao bivšeg urednika Dejli telegrafa Čarlsa Mura da bude predsedavjući Bi-Bi-Sija, a bivšeg urednika Dejli mejla Pola Dakrea da bude predsedavajući medijskog regulatornog tela Ofkom (Ofcom).

„Ovo je deo procesa u kome premijer postavlja saveznike na ključne pozicije“, prenosi Tajms reči jednog izbora bliskog Džonsonu.

I Mur i Dakre vodili su desničarske dnevnike i optuživali Bi-Bi-Si da je levo orijentisan i da ispunjava obaveze kao javni servis.

Bi-Bi-Si, veoma poštovan i u zemlji i u svetu, došao je u sukob sa Džonsonovom Konzervativnom partijom, koja ga optužuje da nije u kontaktu s realnošću zemlje, pogotovo u vezi sa izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Bi-Bi-Si je odbacivao te optužbe, ali je s njihovim širenjem, novi generalni direktor Tim Dejvi pozvao zaposlene da ne iznose svoje lične stavove na društvenim mrežama, odnosno u javnosti.

Džonson, i sam bivši novinar u Dejli telegrafu, takođe dovodi u pitanje finansiranje javnog servisa, koga obavezno plaćaju sva britanska domaćinstva, odnosno 92 odsto populacije do kojih on dopire svojim radio, TV i onlajn sadržajima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.