Tajna dobre forme: Kako se hrane Putin, Tramp i Merkelova

Za zavidnu formu ruskog lidera Vladimira Putina je „kriva” izbalansirana mediteranska ishrana, kao i redovno bavljenje sportom, zaključak je stručnjaka s Evropskog medicinskog instituta za gojaznost, a prenosi list „Konfidencijal”.
Stručnjaci su uporedili ishranu predsednika Rusije Vladimira Putina, američkog lidera Donalda Trampa, nemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Španije Pedra Sančeza.

Prema istraživanju, u Rusiji, gde prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) stopa gojaznosti iznosi 25,7 odsto, predsednik Putin je u svojoj 67. godini u zavidnoj formi, ističe list. Uobičajena ishrana ruskog predsednika se sastoji od nemasnog mesa, masne i nemasne ribe, voća, povrća, žitarica i jaja. Putin se trudi da izbegava prerađene proizvode i alkohol, a ako mora da nazdravi bira vino ili pivo. Njegov doručak je obično jak – jaja u vidu omleta ili sveža prepeličja jaja, voće i suvo voće, kaša od heljde s prosom i altajskim medom. Večera ruskog predsednika je lagana i sastoji se od mlečnih ili kiselomlečnih proizvoda.

Ruski lider svoju dobru formu održava redovnim sportskim aktivnostima — plivanjem, borilačkim veštinama, skijanjem i hokejom.

Tramp ne može da odoli brzoj hrani, a Merkelova kobasicama i pivu
Predsednik Sjedinjenih Američkih država, pak, gde je stopa gojaznosti 37,3 odsto, ima problem sa holesterolom, a indeks telesne težine (30,4) govori o blago povišenoj gojaznosti.

Donald Tramp u svojoj 73. godini ostaje vatreni pobornik „brze hrane”, a njegova ishrana je zasnovana na hamburgerima i sendivičima s jajima i sirom, slanini i sosevima, prženim krilcima s pomfritom, pici, hladnim napicima i pecivima.

Tramp ne pije alkohol, a voli koka-kolu lajt s kofeinom i čokoladne šejkove. U mladosti se bavio bejzbolom i fudbalom, a sada vodi sedentarni način života. Svi ovi faktori povećavaju rizik od pojave hiperholesterolemije i kardiovaskularnih bolesti, podsećaju nutricionisti.

Merkelova odana nemačkoj kuhinji
Nemačka kancelarka (stopa gojaznosti u zemlji iznosi 25, 7 odsto) u svojoj 65. godini voli skijanje i šetnje, mada se ne bavi redovno sportom. Merkelova je odana nemačkoj kuhinji — kobasicama sa umakom i pireom, fonduu od sira i pivu, a za večeru najviše voli povrće.

Premijer Španije, gde je stopa gojaznosti 27,1 odsto, je u veoma dobroj formi u svojoj 48. godini. Pedro Sančez se pridržava izbalansirane mediteranske ishrane, pa je u njegovoj ishrani zastupljeno mnogo zeleniša, salate, mesa i grilovane ribe. Njegov doručak je obilan, a uz to pije mnogo vode, dok od alkohola voli penušavo ili crveno vino. Sančez se takođe bavi sportom tri puta nedeljno, kombinujući trening snage s trčanjem i biciklizmom.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.