U trendu

Tajpej se pridružuje saveznicima u sankcijama Rusiji

TAJPEJ – Vlasti u Tajpeju saopštile su danas da će se Tajvan pridružiti „demokratskim zemljama“ koje uvode sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, bez preciziranja više detalja.

Kriza u Ukrajini se pomno prati na Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom i koji se suočava sa povećanim vojnim pritiskom Pekinga u poslednje dve godine, prenosi Rojters.

„Mi oštro osuđujemo takav čin invazije i pridružićemo se demokratskim zemljama u zajedničkom uvođenju sankcija Moskvi“, saopštio je premijer Su Ceng-čang novinarima u Tajpeju, ne iznoseći više detalja.

Ministarka ekonomije Vang Mei-hua rekla je novinarima da će Tajpej „strogo preispitati“ izvoz u Rusiju i „koordinirati“ sa saveznicima dalje akcije.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da će ostrvo, koje je ključno u globalnom lancu snabdevanja poluprovodnicima, „blisko koordinirati sa SAD i drugima, kako bi usvajanjem odgovarajućih mera oslobodili Ukrajinu od užasa rata”, navodi Rojters.

Premijer Su je obećao i da će braniti suverenitet i bezbednost Tajpeja i rekao da neke „strane sile“ rade na povezivanju situacije na Tajvanu sa situacijom u Ukrajini, a vlada je naglasila da su ostrvo i Ukrajina fundamentalno različiti u smislu svog geostrateškog i geografskog okruženja i značaja u međunarodnim lancima snabdevanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.