U trendu

Tajpej: U slucaju rata i Tajvan i Kina bi bili gubitnici

TAJPEJ – Kina i Tajvan bi platili visoku cenu ako bi Peking pokušao da izvede invaziju, sličnu ruskoj, na ovo ostrvo, poručio je ministar odbrane u Tajpeju Čiu Kuo-čeng.

Obraćajući se novinarima uoči sednice parlamenta na kojoj će se raspravljati o ruskoj invaziji na Ukrajinu, Čiu je rekao da će „ako dođe do rata, svi će proći loše, čak i pobednici“, prenosi BBC.

On je dodao i da vlasti u Tajpeju „smireno prate razvoj događaja i u skladu s tim se pripremaju“.

Ruska invazija na Ukrajinu je ponovo unela nemir na Tajvan da bi se mogao suočiti sa sličnim scenarijem, pošto Kina tu teritoriju smatra svojom i obećava da će je ponovo staviti pod nadležnost Pekinga.

Kina je cvrsto posvećena mirnom ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom i nikada neće tolerisati tajvansku „nezavisnost“, rekao je danas portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćijan,prenose RIA Novosti.

Dok vlasti u Tajpeju pojačavaju nivo pripravnosti zbog mogućeg „ukrajinskog scenarija“, predsednica Cai Ing-ven je izjavila da postoje „fundamentalne razlike“ u ovim geopolitičkim sukobima, što uključuje i geografsku barijeru Tajvanskog moreuza između ostrva i Kine, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.